Een normale schoolweek in Japan

13 mei
2012

Ik denk dat de meeste van jullie wel benieuwd zijn hoe ik mijn school week nou doorbreng!
Elke morgen sta ik om 6 uur op om mij vervolgens klaar te maken voor school. Ik neem de trein van 7.24, die duurt 35 minuten, vervolgens stap ik over en neem ik de trein naar Kotoni die 2 minuten duurt. Dan pak ik mijn fiets en moet ik ongeveer 25 minuten fietsen, op de stoep, mensen ontwijken, want er zijn namelijk geen fietspaden. Ik kom rond 8.25 op school aan.
Elke schooldag maandag tot vrijdag beginnen de lessen om 8.40 en ze eindigen om 15.30.

Op maandag heb ik het meeste les in mijn klas. Engels, Wiskunde, Klassiek Japans, Japanse privéles (niet met de klas) en homeroom. Ook al heb ik verschillende lessen, elk uur leer ik Japans uit “Minna no Nihongo” (Engels boek voor Japanse taal) en de AFS boeken, die ik vooral gebruik om Kanji te leren (Kanji is het moeilijke schrift, met al die ‘tekentjes’ ja!)

De lessen duren 50 minuten en na elke les hebben we 10 minuten pauze om wat te eten, naar de wc te gaan etc. Je blijft trouwens de hele dag in hetzelfde lokaal, de leraren veranderen hier namelijk van klas, waar ik trouwens echt een voorstander van ben, want in Nederland kom je soms bijna te laat doordat het zo druk is!

Als de leraar binnenkomt ‘schreeuwt’ de klaspresident dat iedereen moet opstaan. Sommige leraren gaan eerst zeuren dat je schooluniformrokje te kort is of bij de jongens de stropdas te los hangt. Vervolgens buig je en ik leer Japans, maar de rest van de klas luistert 50 minuten naar de leraar en neemt aantekeningen over. Vragen stellen (aan de leraar) in de klas is not-done, dat kun je na de les doen, maar over het algemeen is het niet gebruikelijk in Japan.
Omdat ik mijn kuiten (beide) waarschijnlijk heb geblesseerd ging ik maandag niet naar tennis. Iedereen beweert dat het door tennis komt, maar ik weet 100% zeker dat ik ontzettende pijn heb gekregen nadat ik de tweedejaars schoenen (voor binnen) heb gekregen.
Na school vroeg Rachel of ik naar Maruyama Park (円山公園) wilde gaan om de sakura te zien! Sakura duurt ongeveer twee weken en dan staan de cherry blossoms in bloei. Het is echt een Japans dingetje wat je tenminste 1 keer moet zien. In het Zuiden begint Sakura al heel vroeg omdat het daar heel warm is en wordt, maar Sapporo is natuurlijk veel kouder dus als laatste aan de beurt in mei. Ik heb alle foto’s met mij iPhone genomen, al wilde ik heel graag dat ik mijn canon bij mij had, maar ja!

Na een uurtje gingen we nog naar Odori, dat is een soort winkelgebied vlakbij Sapporo Centraal, om tennisschoenen te kopen. Ik zou eerst alleen gaan, maar wat was ik blij dat Rachel mee ging. Ik wilde roze Yonex maar ik heb blijkbaar een tussen maat, en dat heeft Yonex niet. Ik heb toen Wilson’s gepast. Ik wilde alleen perse roze met wit en natuurlijk niet te duur. Uiteindelijk na lang passen en kijken of ik ze wel mooi vond gaf de winkel medewerker mij korting, omdat ik perse roze wilde en niet de hoofdprijs wilde betalen (goh, voel me zo Nederlands nu ik dit schrijf).
Terug naar huis, ik kwam pas 9 uur thuis, at ik avondeten, ging ik douchen en slapen!

Dinsdag heb ik twee uur Kunst, 2 uur Japanse privéles, klassiek Japans en Verzorging. Met Kunst moesten we schaduws tekenen als het licht op een bepaalde manier valt. Kunst vind ik in Nederland ook leuk, dus ik ben blij dat ik hier ook kunst heb! Rachel heeft namelijk Muziek. Ik ben wel blij dat we apart zitten, want het is goed (en leuk) dat ik ook met alleen Japanse mensen kan praten.
Iedereen vond mijn ‘tekening’ trouwens echt helemaal ‘WAUW’ en geweldig 😛

Op woensdag heb ik Engels, twee uur computerklas, Japanse Privéles en 2 uur in de bibliotheek samen met Rachel of andere uitwisseling studenten.
Engels is heel grappig, mijn mentoor is ook de Engels lerares, en ze vraagt best vaak of het klopt wat ze zegt of opschrijft. Dat verklaart het niveau Engels van Japanners. En dan te bedenken dat ze in het eerste jaar van basisschool (6 jaar dus) al Engelse woordjes leren op school.

Ik heb computerklas met de eerstejaars, die over het algemeen best kinderachtig zijn. Ik bleek de eerste twee weken in de verkeerde klas te zitten en zit nu in de goede klas, de lerares spreekt een klein beetje Engels. Omdat de vorige klas de sportklas is praatte iedereen tegen mij, maar omdat dit een gewone klas is, is iedereen heel verlegen.We moesten trouwens weer leren typen. In de 10 minuten pauze gaat iedereen MASSAAL youtube-en, en echt.. net of ze het net ontdekken. Youtube is echt hét in Japan.

We hadden het 5e en 6e uur een soort mentoor uur in de gymzaal, met de hele school. We kregen een soort preek over dat we voorzichtig moeten zijn met fietsen en het verkeer. Daarna kwam er een man in uniform vertellen over drugsgebruik. We kregen een boekje uitgedeeld met hoe drugs er uit zien en dat het ten strengste verboden is. Wel grappig, omdat wiet in Nederland ‘oke’ is.

We keken ook nog naar een filmpje, waar een meisje een bad boyfriend heeft en die geeft haar drugs en na 1 keer raakt ze verslaafd en uiteindelijk wordt ze gek en springt ze uit het raam. Best droog om eerlijk te zijn. Maar het zal vast goed afschrikmiddel zijn in Japan.

Op dinsdag en woensdag ben ik naar tennisclub geweest. Als de school klaar is (15.30) heb je half uur de tijd om wat te eten, om te kleden etc. Om 4 uur beginnen de clubs. In mijn school hebben we vooral sportclubs. De meiden basket (nr 1 in Japan) en volleybal zijn heel hoog niveau in Japan. De jongens vooral Rugby en Baseball, nr 1 in Hokkaido. Verder hebben we nog badminton, Judo, atletiek (de Keniaan uitwisselingstudent zit bij atletiek, hij heeft namelijk een scholarship, en hij is de snelste in Hokkaido! Hoe cool!) Verder soft tennis natuurlijk, voetbal, basketbal (voor jongens) kunst- drama- koor- Engels- club en theeceremonie. Waarschijnlijk hebben we nog wel een paar, maar dat is wat ik mij kan herinneren.

Op donderdag heb ik de eerste twee uur gym met de derdejaars. We moesten rennen voor (soort van) cijfer, maar omdat ik niet kon rennen heb ik toegekeken. We hebben trouwens gym op het sportveld naast school, het is heel groot en ongeveer 4 klassen hebben tegelijk gym. De jongens en meiden zijn trouwens gescheiden, omdat de jongens veel beter zijn!
Met de derdejaars gaan we volgende week golfen! Ik zal proberen wat foto’s te maken!

Na schooltijd hadden we Engels-spreken-club. Ik wilde er eerst niet heen, maar omdat mijn mentoor er zo op aandrong ging ik toch maar. We gingen soort kwartet spelen en vragen stellen in Engels. Het was echt… saai… Er waren maar 4 Japanners, Rachel en ik. Gelukkig was het maar een uurtje.

Op vrijdag had ik weer de eerste twee uur gym, dit keer met de tweedejaars, niet met mijn eigen klas trouwens. Dat komt omdat het anders niet uitkomt met mijn aangepaste uitwisselingstudent rooster.

Rachel was er niet dus ik stond er met de taal alleen voor. Gelukkig zijn de mensen van gym heel leuk. Er is 1 meisje die naar dezelfde muziek luistert als mij en dezelfde series kijkt. Dus ik kon eindelijk mijn fan-momenten met haar delen! Een ander meisje is geobsedeerd door Nijntje, toen ik haar vertelde dat Nijntje Nederlands is zei ze heel de tijd dat naar Nederland wil komen.
Eigenlijk iedereen wel, mensen willen heel graag naar Nederland door mij. En vrienden van mijn gastouders willen ook gastgezin worden omdat ze zien dat het zo leuk is en zo goed gaat. Natuurlijk is ieder uitwisseling student anders, maar toch ben ik blij dat mensen mij zo leuk vinden!

De rest van de dag heb ik nog Japanse privéles, klassiek Japans en 2 uur in de bieb. Het eerste uur in de bieb kan ik mij altijd goed concentreren, maar het tweede uur ben ik zo verveeld dat ik soms in slaap val, maar dat mag 😛

Na schooltijd ging ik met Rachel nog naar Sapporo eki. Ik wilde eigenlijk een leuke tas scoren en Rilakkuma (net als Hello Kitty) spulletjes kopen. We wisten alleen de weg niet echt, het gebouw zit namelijk vreselijk lastig in elkaar. Uiteindelijk hebben we de winkel gevonden en heb ik een schriftje en pen gekocht, die ik ga gebruiken om een Japans dagboek bij te houden (in Japans ja, goede oefening!)

Ik was het eigenlijk al snel zat, omdat ik er niet van hou om rond te slenteren zonder doel. En omdat ik twee loodzware tassen bij me had en mijn benen zo zeer deden. Rachel houdt trouwens ook van TOTAAL andere dingen dan ik, waardoor zij een beetje geïrriteerd raakte toen ik ergens wilde kijken. Volgende keer heb ik dus afgesproken met Erika (AFSer uit Denemarken) te gaan shoppen omdat wij dezelfde stijl en dingen leuk vinden! 😀

Ik wil ook graag met Japanners wat doen, maar omdat Rachel dus altijd bij mij is, is het niet heel makkelijk om beetje contact te leggen en te vragen of ze iets willen doen.

Volgende week hebben we trouwens andere zitplaatsen en dit keer zit ik niet naast Rachel. Ik zit tussen een hele grappige jongen en een heel lief meisje. Ik hoop dat ik hierdoor wat meer contact kan maken met Japanners en niet altijd vast te zitten aan Rachel.

Zaterdag ben ik naar tennis gegaan, ik stond om 7 uur al op. We begonnen om 9 uur en waren klaar rond 2 uur. Dit keer waren we in twee groepen verdeeld, de ene buiten en de ander in de gymzaal. Ik ging naar de gymzaal waar ik heel blij om was omdat het echt heel koud is, en de wind in Sapporo is ZO sterk, niet normaal.

Ik vond het vandaag niet zo leuk, omdat iedereen een beetje chagrijnig was. En ik ook, omdat ik nog steeds pijn heb aan mijn kuiten. Gelukkig ga ik dinsdag naar de dokter om te kijken of er misschien iets mis is.

Foto’s van school, kunstklas, Rilakkuma boekje+pen, tennis in gymzaal, de bieb, mijn indoorschoenen. EN EINDELIJK DE FOTO’S VAN MIJN SPEECH. De gymzaal is trouwens echt grooot, echt 4 keer zo groot als in Nederland 1 gymzaal. En hij zat HELEMAAL vol met studenten en leraren!
Ik moet wel zeggen, dat ik speechen voor zo’n grote groep mensen minder eng vind dan bijvoorbeeld alleen de leraren.

Het is nu Zondag en vandaag ging ik, EINDELIJK, met mijn familie naar de Sakura (cherry blossoms) kijken!
We moesten best ver rijden om naar een bepaald, weet de naam niet, park te gaan. Het is heel populair want er waren heel veel mensen. We gingen eerst naar een speeltuin voor Yuna en Miyu en vervolgens snel foto’s maken bij de sakura. Alles moest snel en opschieten. Want we gingen al snel naar het volgende park waar we Ume-blossom gingen bekijken, het lijkt op Sakura (Sakura is over het algemeen wit/heel licht roze) en Ume is heel roze. Ume ruikt trouwens heel lekker. Ook in dit park hebben we maar 10 minuten rond gekeken. Ik vond het wel jammer dat alles zo snel moest, want juist die parken zijn om lekker te relaxen en gezelligheid. Maar ik begreep al snel waarom we moesten opschieten, okaa-san moest namelijk werken. Daarna ben ik samen met otou-san en de zusjes naar de Mac Donald’s gegaan. Ik ben helemaal geen Mac-persoon, maar het was echt hemels. Ik mis patatjes!
Het niet misschien niet zo netjes om foto’s te maken van graven, maar er waren er echt HEEL veel, ik dacht in eerste instantie dat het oorlogsgraven waren, maar okaa-san vertelde mij dat het bij een bepaalde religie hoort in Japan, ze kon alleen niet uitleggen wat, maar het was een speciale religie.

Volgende week dinsdag ga ik naar het ziekenhuis om voor de zekerheid te kijken voor mijn kuiten. Voor de rest zijn mijn schooldagen niet heel spectaculair, het gaat gewoon zoals het gaat!

Dit bericht is geplaatst in Club, Dagtrip, Gastfamilie, Sapporo, School met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *