Over mij

Mijn interesse voor Japan begon toen ik 13 jaar oud was. Via internet kwam ik in contact met Lyrise, een meisje die ik via een online meiden spel/forum leerde kennen. Zij had veel interesse in de Japanse cultuur en hierdoor kreeg ik ook interesse in Japan.  Toen ze mij vertelde dat ze in 2008 een jaar naar Japan zou gaan rende ik meteen naar beneden en vroeg voorzichtig of ik misschien ook zoiets mocht doen. Mijn vader gaf binnen 10 seconden zijn antwoord: “Ja! Moet je doen!”.

Toen ik nét 14 jaar was ben ik naar een bijeenkomst van YFU geweest. Een uitwisselingsorganisatie. Zij vertelde mij dat ik nog te jong was en op zijn minst op HAVO/VWO moest zitten. Op dat moment zat ik nog op de MAVO. Op de terugreis naar huis besloot ik dus na de MAVO naar de HAVO te gaan. Dit is gelukt, YFU had mij toegelaten tot het high school programma van Japan en mijn vertrek datum was 14 maart 2011. Alles ging volgens plan.. tot 11 maart 2011. Japan werd getroffen door een aardbeving van 9.0 op de schaal van richter, met een tsunami en de kernramp van Fukushima tot gevolg. Op die avond was nog niet veel bekend over het dodental, schade en gevolgen.

Mijn afscheidsfeestje van 12 maart 2011 ging daarom ook gewoon door. Steeds meer nieuwsberichten druppelden binnen en YFU had gebeld met het nieuws dat mijn reis werd uitgesteld, in eerste instantie twee weken. Deze twee weken werden een aantal weken en YFU bood mij een halfjaar programma aan of een ander land. Ik had mijn zinnen gezet op Japan dus ik heb het aanbod afgeslagen. Plan B was vertrekken in maart 2012. Maar toen besloot YFU dat ik te oud was voor het high school programma en had geen optie meer.

Op dat moment heb ik meteen AFS Nederland gecontacteerd. Zij boden in principe hetzelfde high programma aan en gelukkig voldeed ik aan alle eisen! Dit was wel tijdens mijn examenjaar in HAVO.

Op 20 maart 2012 zijn ik, inmiddels 17 jaar, en Amber Ebskamp vertrokken naar Japan voor een onvergetelijk jaar van ons leven.

Ik werd geplaatst in Sapporo, Hokkaido en ging naar Yamanote Senior High school. Ik heb bij een gastgezin gewoond en het leven van een uitwisselingsstudent mogen ervaren met alle ups en downs. Het was een geweldige ervaring en kan er nog steeds uren over praten. Tijdens deze uitwisseling heb ik een blog bijgehouden welke te vinden is in mijn archief van 2012/2013.

Na mijn terugkomst in februari 2013 moest ik HAVO nog afmaken. Mijn schoolexamencijfers bleven staan en ik moest alleen nog maar de eindexamens maken. Laat dit nou ook net het jaar zijn wanneer een aantal onderwerpen van vakken zijn veranderd (om de drie jaar). Dit maakte het niet makkelijker en een aantal mensen verklaarden mij voor gek. Wederom heb ik al mijn zinnen gezet op het halen van mijn HAVO diploma en dit is ruimschoots gelukt!

En dan. Voordat ik naar Japan ging wilde ik Japan studies studeren aan de Hogeschool Zuyd in Maastricht. Echter, tijdens mijn uitwisseling had ik de boeken al volledig gedaan die ze gebruiken op Hogeschool Zuyd.  Een HBO-studie volgen in Japan leek mij ook een geweldig idee en ik ging op onderzoek uit. Via de website van de Japanse ambassade in Nederland vond ik wat informatie over studeren in Japan. Het was toch moeilijker te realiseren dan ik had gedacht. Op dat moment kwam ik wel een heel leuk evenement tegen “The 26th Japanese Speech Contest” op 24 maart. Alleen… de deadline om in te schrijven was al verstreken. Vervolgens belde ik op en vroeg ik of het nog mogelijk was om mee te doen. De mevrouw van de ambassade vond het goed, maar zei wel dat ik nog maar één week de tijd had om een speech te schrijven. Ze wilde ook weten op welke universiteit ik zat. Ze was erg verbaasd toen ik zei dat ik nog op HAVO zat. Het was de eerste keer dat iemand meedeed van mijn leeftijd.

Ik heb een speech gehouden voor de Japanse ambassadeur, directeuren van Nikon, Fujifilm, Canon, Yakult, Japan Airlines, voorzitter van de JCC en drie leraren van Universiteit Leiden, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Zuyd. De meeste deelnemers waren studenten van bovenstaande universiteiten. Er was veel aanhang en Japans publiek. Ik ging erheen zonder verwachtingen en kwam thuis met een Encouragement Prize inclusief een waardebon van €100 om te besteden bij het Japanse restaurant Benkei!

Na de prijsuitreiking was er nog een borrel en kwam ik in contact met de leraren van de scholen en studenten. Zo kwam ik aan de praat met David, toen de tijd tweedejaars Trade management gericht op Azië (TMA) aan de Hogeschool Rotterdam. De studie sprak mij erg aan, waarbij Hogeschool Zuyd en Leiden Universiteit voornamelijk gericht zijn op taal en cultuur, is Hogeschool Rotterdam gericht op business gericht op Azië. En niet alleen dat. In jaar drie van de studie ga je voor een jaar naar het land van je taalkeuze, waarvan een half jaar studie op een aangesloten universiteit en een half jaar stagelopen. “Dit is te gek!” dacht ik en schreef mij vervolgens in voor het collegejaar van september 2013.

De opleiding sloot heel goed aan op wat ik wilde. Ik heb in één jaar mijn P(ropedeuse) gehaald en binnen vier jaar mijn HBO diploma gehaald. Op TMA leer je niet alleen een Aziatische taal (keuze uit Chinees, Indonesisch of Japans) maar ook een hele hoop business gerelateerde vakken zoals bedrijfseconomie, marketing, recht, logistiek en veel meer. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van projectonderwijs, waardoor je theorie toepast in de praktijk. Zo heb ik bijvoorbeeld samen met een projectgroep in jaar twee een importonderneming gestart, waarbij we ook werkelijk producten uit China hebben besteld en afgezet op de Nederlandse markt. En in jaar 3 heb ik samen met een projectgroep van vier personen een succesvol exportmarktverkenningsplan geschreven voor Merford Cabins.

In April 2016 heb ik een semester gestudeerd aan de Meiji Universiteit. Voor deze universiteit was het behalen genoeg studiepunten en een goed Japans cijfer vereist. Meiji Universiteit is een hele bekende en gerespecteerde universiteit in Tokio.
Na hard werken en door mijn voorkennis heb ik dit behaald en heb ik, en een aantal medestudenten, zelfs een beurs gekregen! De beurs heet VIBE en is een beurs van de EU counsil in samenwerking met de Japanse overheid.  Ik heb dit jaar voor het eerst op mezelf gewoond. 

logoVanaf 1 augustus 2016 heb ik vijf maanden stage gelopen op de afdeling Publieksdiplomatie, Politieke en Culturele Zaken van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Tokio. De stage was onderdeel van mijn studie jaar 4. Ik heb mij vooral bezig gehouden met politiek nieuws (o.a. Japans vertalen), ondersteun diplomatieke en culture evenementen en helpen met het organiseren en uitvoeren van bezoeken van ministers.

Op 17 februari 2018 ben ik geëmigreerd naar Japan. Ik woon samen met mijn Japanse vriend in hartje Tokio. Vanaf 1 maart start ik bij een Japanse werkgever in de IT sector. Als de kans er zou komen, wilde ik heel graag in Japan werken en nu kwam deze kans op mijn pad. Ik zal zo nu en dan mijn blog weer updaten met verhalen over mijn leven en werken in Japan.

Als je vragen hebt of leuke berichtjes wil achterlaten kan dat onderaan de pagina of op de blogpost!

Michelle

29 reacties op Over mij

 1. Lucille schreef:

  Ha Michelle,

  Eindelijk lees ik nu eens in mijn vrije tijd je blog.
  Geweldig. Wat mooi dat je droom is uitgekomen en je nu in Japan woont met je vriend. Je hebt er kei- en keihard voor gewerkt en je hebt je door geen enkele hobbel uit het veld laten slaan. Japan heeft er een prachtig mooi slim en vooral positief en opgewekt mens bij.
  Goed gedaan hoor. Respect.

  Groeten en veel geluk,
  Lucille Lugthart

  • Michelle schreef:

   Hee Lucille,

   Leuk om wat van je te horen. Bedankt voor je berichtje. Binnenkort ben ik weer van plan om wat op mijn blog zetten 🙂
   Ik werk nu als HR medewerker. Soms denk ik wel terug aan mijn stage/part-time werk bij Merford en bij jou aan het eilandje! Het is heel leerzaam voor mij geweest vooral nu ik het Nederlandse bedrijfsleven uit een ander perspectief zie. Lopen jullie nog wel eens langs de hertjes vlakbij het water?

   Groetjes, Michelle

 2. Tokyo.nl schreef:

  Hoi Michelle,

  Erg gaaf en stoer van je om te emigreren naar Japan! Ik ben heel erg benieuwd naar het hele verhaal en veel lezers van mijn blog ook denk ik. Zou je eens contact per mail met me willen opnemen? Hoor graag van je.

  Groetjes,
  Raoul
  Tokyo.nl

  • Michelle schreef:

   Hi Raoul,

   Bedankt voor je berichtje op mijn blog! Ik ben van plan mijn blog weer eens te updaten dit weekend. Het heeft even op zich moeten wachten. Ik zal een berichtje naar je e-mail sturen 🙂

   Groetjes,
   Michelle

 3. Annemieke schreef:

  Hoi Michelle,

  Fantastisch om te lezen over je ervaringen in Japan en hoe je je passie volgt! Je bent daarmee ook zeker weten een inspiratie voor anderen. Heel erg bedankt voor het delen en veel succes met je nieuwe baan!

  Groetjes, random persoon 🙂

 4. Marcel P. schreef:

  Beste Michelle,

  In maart 17 vertrekken wij met een aantal masterstudenten voor een studiereis naar Japan.
  Zou ik daarover eens contact met jou mogen opnemen?

  Vr groet,
  Marcel P.
  Docent HRM aan de Hanzehogeschool Groningen

  • Michelle schreef:

   Beste Marcel,

   Wat leuk dat jullie een studiereis plannen naar zo’n ver land!
   Ik zal u een bericht versturen via gmail.

   Met vriendelijke groet,
   Michelle

 5. charlotte Goddijn schreef:

  Hoi Michelle,

  Hier een berichtje van Mij , Charlotte van Merford.
  heb weer je blog gelzen, was erg benieuwd hoe het met jou ging. Maar dit alles weer gelezen te hebben, denk ik dat je het daar super hebt.

  Succes nog en ik blijf je blog volgen…

  Groet,
  Charlotte

  • Michelle schreef:

   Hi Charlotte, bedankt voor je berichtje! Leuk dat af en toe op mijn blog kijkt. Ik ben nu begonnen aan mijn stage!

   Groetjes,
   Michelle

 6. Lotte Martens schreef:

  Hallo,

  Wij zijn 3 leerlingen uit VWO 6 en doen een profielwerkstuk voor ons eindexamen over de verschillen in schoonheidsidealen tussen Japan en Nederland. Hiervoor moeten wij ook iemand interviewen. Aangezien U al een tijd in Japan zit, leek U ons een geschikt persoon hiervoor. Onze vraag is dan ook of wij U via de mail een paar vragen mogen stellen.

  Graag horen wij van U!

  Groetjes,

  Bente van Beers, Zanna den Otter en Lotte Martens.

  • Michelle schreef:

   Hoi Lotte, Bente en Zanna,

   Wat ontzettend leuk dat jullie een profielwerkstuk houden over schoonheidsidealen tussen Japan en Nederland. Binnenkort ga ik inderdaad weer naar Japan, maar ik denk dat ik jullie wel kan helpen. Ik stuur jullie even een prive e-mail vanaf mijn eigen e-mailadres. In ieder geval succes met jullie profielwerkstuk en ik hoop dat jullie het met een mooi cijfer zullen afsluiten!

   Groetjes,
   Michelle

 7. Jane schreef:

  Hallo Michelle.!

  Ten eerste wil ik even zeggen dat ik het super vet vind wat je allemaal hebt gedaan!
  Ik ben een paar maanden geleden je blog tegen gekomen en heb alles gelezen :p.
  Ik vond het zo fascinered! Helaas ben ik er te laat achter gekomen want ik had hetzelfde willen doen haha. Maar nu ben ik te oud, daarom heb ik besloten om te sparen en met een groep vrienden over 2 jaar naar Japan te gaan omdat het best wel prijzig is.
  Daarover had ik nog wat vraagjes, want ik wil zelf japans leren maar weet niet precies hoe je dat het beste kan doen en/of dat er nog boeken zijn die het makkelijkste erbij helpen. Daarnaast welke plekken zou je adviseren om te bezichtigen? Ik wil zo graag een keer naar Japan en wil voor die tijd zo veel mogelijk informatie op doen en ervoor zorgen dat het een overgetelijke reis wordt. Haha sorry het is een beetje een lang verhaal geworden, ik hoop dat je dit nog leest en wat tips voor me hebt.

  Groetjes ,
  Jane

 8. Wouter schreef:

  Hoi Michelle,

  Wat een gave tijd moet je gehad hebben in Japan. Ik weet uit ervaring dat die herinneringen niet slijten. Ik beheer Ervaar Japan. Zou je het leuk vinden om voor Ervaar Japan een samenvatting van jouw Japan ervaring te schrijven? Ik hoor graag van je via wouter [AT] ervaarjapan.nl.

  Wouter

 9. laura schreef:

  hey michelle,
  bedankt voor je reactie ^^
  ik ben nu officieel ingeschreven voor het afs Japan programma van volgend jaar
  kan niet wachten 😀
  heb je nog tips voor me voor voorbereiding??
  en moet je melden bij afs als je een blog begint ?? (is blog een aanrader ??)

  groetjes laura

 10. Hidde schreef:

  Ik ben nu 14 jaar oud, ik word 15 midden september, en ik zit nu in 4VWO. Maar zoals je zelf al aangaf is 14 jaar te jong, dus als ik zou gaan dan zou dat tussen de 5e en de 6e zijn. En zo vlak voor het examenjaar vind ik toch niet een heel goed idee. Nu moet ik waarschijnlijk blijven zitten en ben ik oud genoeg om te gaan tussen de 4e en de 5e. Dat betekent dat ik de hindernis van het examenjaar zo goed als genomen heb. MAAR: ik heb dan net een jaar overgedaan. Is het dan nog wel slim om een jaar weg te zijn van school? Ik bedoel maar. Je moest net blijven zitten, dus is je daaropvolgende schooljaar anders. Je hebt alles al een keer gehad, je bent vrijgesteld van sommige dingen, je bent dan een jaar uit de normale routine geweest en je volgende jaar is dan al weer even wennen. Is het dan nog wel goed om naar Japan te gaan? Je moet ook weten dat ik een redelijk negatieve persoonlijkheid heb en dat er nu dus heel duidelijk die mening doorzit dat ik eigenlijk mijn keuze al gemaakt heb met al die argumenten tegen. Maar dat ik dat absoluut nog niet heb, ik ben nog erg besluiteloos hierover.

  • Michelle schreef:

   Hoi Hidde,

   Ik snap niet helemaal goed waarom je waarschijnlijk zou moeten blijven zitten. Vanwege je keuze om naar Japan te gaan? Of andere redens?

   Ik ben zelf in mijn examenjaar wegegaan. Dit raad ik erg af! Maar dat doen zowel YFU als AFS ook. Mocht je naar de 5e gaan heb je de keuze om te kiezen (bij AFS) om in augustus te vertrekken, of in maart. Ik heb zelf voor maart gekozen, omdat ik niet heel veel keuze had en het school jaar in Japan in maart begint, dit was voor mij sowieso al een reden, zo kon ik meteen een echt school jaar volgen.

   Dus eventueel kun je in augustus gaan, dan heb je geen problemen met dingen die anders worden. Het is natuurlijk wel een verloren jaar, je hoeft dat jaar niet ineens niet meer te doen. Maar je krijgt er een hoop voor terug.

   Je kunt voor meer informatie op de website voor AFS kijken en eventueel een mail sturen, de mensen van AFS kunnen je verder helpen zodat jij de beste keuze gaat maken.

   Als ik in jou situatie zat, en je wil heel graag naar Japan raad ik aan om in VWO5, in Augustus naar Japan te gaan, het jaar erop doe je dan alsnog VWO5 en heb je geen hinder qua toetsen. Als je dit komen schooljaar weer VWO4 gaat doen, kun je natuurlijk ook gaan. Je moet dan wel rekening houden dat je 2 jaar op je klasgenootjes. Omdat je dan naar Japan gaat, en opnieuw VWO4 moet doen.

   Ik hoop dat mijn info helpt bij jou keuze! Ik heb het zelf voornamelijk over AFS omdat ik het best weet hoe hun programma’s in elkaar zitten!

   Groetjes,
   Michelle

 11. Laura zalme schreef:

  Konishiwa michelle san

  Ik bek nu 14 jaar en wil ook naar japan (dus ook rond jouw leeftijd)
  Is havo nog steeds verplicht? Ik zit nu in een een jaar waarin ik tussen vmbo en havo moet kiezen
  Hoe heb jij het gedaan met school?
  Was het eerst trouwens niet verschijkelijk moeilijk om de taal te leren hoe heb je dat gedaan?
  En hoe dee je dt eigelijk op school een toets maken??
  Waar was je trouwens geplaatst in japan ??
  Wow het zijn echt veel vragen hierboven maar ben super bly dt ik iemand heb gevonden die ook via afs (daar ging je toch mee ? :S) is gegaan want die wil ik namelijkbook doen , en ook ongeveer mijn leeftijd was toen je wou gaan ik hoop dat je men vragen beantwoort

  Groetjes laura zalme

  • Michelle schreef:

   Hoi Laura,
   Het spijt me enorm dat ik zo laat reageer!

   HAVO of VWO is verplicht. Dit heeft te maken dat als je in de leeftijdscategorie in het examenjaar zit als je naar VMBO gaat.
   Ik ben zelf na VMBO naar HAVO4 gegaan en mijn plan was dus om in HAVO4 te gaan, maar vanwege het tsunami en de kernramp heb ik dit moeten verplaatsen naar het jaar erna. Ook in mijn examenjaar, maar dit was een uitzondering.

   Ik had met andere uitwisselingstudenten prive les op school. Niet elke Japanse school doet dit, maar je leert na (ongeveer 3 maanden) steeds meer de taal begrijpen en kan ook al een beetje spreken. Omdat Japanners over het algemeen niet goed engels spreken wordt je dus echt in het diepe gegooid en moet je het gewoon doen! Over de taal zou ik me dus maar niet te druk maken hoor! Dat gaat echt helemaal vanzelf.
   Ik hoefde geen toetsen te maken die de japanners ook maakte. Ik had via mijn prive lerares andere toetsen. Over wat ik had geleerd etc.

   Ik woonde in Sapporo, het noordelijkste eiland van Japan. Eerst dacht ik, Oh jee, omdat ik in eerste instantie liever zuidelijker had willen zitten. Maar ik heb een fantastische tijd gehad in Sapporo.

   Ik hoop dat mijn mailtje niet te laat is! Na mijn terugkomst, deze februari, ben ik erg druk geweest met school! Ik hoop dat mijn antwoorden voldoende zijn! Succes!

   Groetjes,
   Michelle

 12. Rick schreef:

  Hee Michelle!
  Ogenki des ka?
  Ik weet zeker dat je belangrijkere dingen te doen hebt dan mijn mailtje lezen, dus ik hou het kort. Wel wil ik even zeggen dat ik het superstoer van je vindt, dat je alleen naar Japan bent gegaan, en het -volgens je blogs- zo goed volhoud.
  Ik zit in 4VWO, en mijn school bood dit jaar de mogelijkheid om mee te doen aan een scholenuitwisseling met Japan (2 weken gastgezin zijn, 2 weken in het gezin van de gast). Ik heb nu 2 weken als host gediend, en ik ga in April dus naar Japan!
  Echter ben ik zoooo gefacineerd en geinteresseerd geraakt door Japan, de taal en vooral cultuur, dat ik stevig nadenk over een uitwisseling met AFS of YFU
  Ik zag dat jij probleme had met YFU, en mijn vraag is dan ook, bevalt het je goed met AFS (begeleiding, duidelijkheid enz).
  Zelf zou ik als ik zou gaan, niet in de 5e gaan (omdat dat niet meer uitkomt met mijn andere uitwisseling) maar in 6VWO, maar dat is mijn examenjaar en dan zal ik niet meer worden toegelaten tot een Japanse school. Heb jij misschien een tip voor mij, of waarom zou jij -als jij in mijn schoenen stond- het wel doen?

  Hmm, is niet zo kort gebleven als ik had gehoopt. 😛
  Ik hoop heel erg op een reactie (neem je tijd)
  Heeeel veel plezier nog!
  Mata atode
  Rick.

  • Michelle schreef:

   Konnichiha Rick-kun ! こんにちは リクくん!
   Genki desuyo, Arigatou! げんきですよ、ありがとう!

   Bedankt voor het lezen van me blog en je reactie!

   Wow! Wat gaaf dat je school dat doet! Maar 2 weken is zelfs te kort om een reis te maken! Laat staan een uitwisseling! Maar het blijft gaaf.

   Ik zou eigenlijk gegaan zijn in de 4e van HAVO, maar omdat ik te maken had met het Fukushima gedoe kon ik niet gaan. Ik zit dus nu in de 5e van HAVO wat mijn examenjaar is. Maar door alle omstandigheden hebben ze een uitzondering gemaakt.
   Ik had problemen met YFU door de natuurramp maar over het algemeen zijn YFU en AFS redelijk hetzelfde. Ik heb natuurlijk betere ervaring met AFS dus zou ik AFS aanraden, maar! Over het algemeen verschillen ze niet zo.
   Ik weet niet zo goed wat je beste kunt doen. Als ik jou was zou ik voor een uitwisseling high school jaar gaan in plaats van twee weken. Beide uitwisselingen starten beide in maart namelijk! Ik zou als ik jou was naar een bijeenkomst gaan van AFS of YFU! Ik denk dat ik binnenkort vast wel een is! Of email ze! Ze reageren beide heel vlot en ik denk dat hun beter weten wat je kan doen en wat voor regels er zijn!
   Maar als ik jou was zou ik voor een jaar programma gaan! Je leert niet alleen Japans, cultuur. Maar ook over jezelf en wat voor dingen echt belangrijk zijn!

   In ieder geval! Heel veel succes en plezier! Hou een blog bij! En maak foto’s!
   Mocht je er 1 maken, laat me dan weten! Ik ben benieuwd!

   Oh, en een goude tip! Leer Hiragana en Katakana! Hiragana is het belangrijkst! Ze gebruiken hier namelijk bijna geen ABC! 😀 op internet kun je wel vinden hoe je moet schrijven! Gewoon stampen haha!

   Hoop dat je wat aan me reactie heb!
   Groetjes! Succes! Ben benieuwd!

 13. Maartje schreef:

  Hee Michelle,
  Super leuk dat je nu in Japan zit, ook een mooie blog trouwens! Ik heb me ook al verdiept op uitwisselingen in Japan, dat land lijkt mij zo gaaf! Nu heb ik besloten om misschien volgend jaar al te gaan. Ik zit sowieso al op een Japans cursus waarbij is de benodigde basis dingen er dik krijg in gestampt.
  Ik vraag me af of jij misschien nog tips voor me hebt voor als ik uiteindelijk besluit er naartoe ga.
  Alles is welkom c:

  Groetjes, Maartje.

 14. Lui Choi schreef:

  Heey Michelle!

  Gaaf zeg! Japan, dat ben ik ook van plan!
  Alleen ik ben 14/over een paar daagjes 15^^
  Zit namelijk zelf ook op het VMBO, hmm.. ik hoop dat ik later ook kan gaan!
  Maar de kans dat mijn ouders ”JA” zeggen… heel klein!
  Ik hou je blog bij! Hihi!

  xxxx lui

  • Michelle schreef:

   Hey Lui,

   Ik raad het je zeker aan! Japan is echt heel leuk 😀
   Je weet het nooit he! Je kan het altijd proberen,
   maar je kan natuurlijk ook mooie reis maken!

   Dankjewel!

   Groetjes,
   Michelle

 15. Door Ranzijn schreef:

  Hé Michelle, is het er dan toch eindelijk van gekomen, zeg! Via een mailtje van je ouders (denk ik) werd ik op de hoogte gebracht. Ik heb net je ski-avontuur gelezen. Supermooie foto’s zeg! Succes op je school en geniet ervan, hoor!

  Liefs,

  Door

 16. Twan schreef:

  Hi Michelle,

  Samen met nog een collega ben ik afgelopen weekend met je vader naar de camping in Brixen geweest voor weer een super gezellig skiweekendje. Hij had het vaak over je avontuur, dus hij mist je toch wel een beetje hoor. haha. Logisch 🙂

  Zonder gekheid, helemaal top wat je gaat doen en ik denk dat je een super jaar gaat krijgen daar in Japan! Maak er wat mooi’s van

 17. Dagmar schreef:

  Hoi Michelle, een mooie blog hóór !!!
  Je staat onder mijn favorieten, ik hou je in de gaten hahahaha.
  Heeeeeel Veeeel plezier in Japan!!! xxx Dagmar

 18. Denisee schreef:

  Heee wat gaaf ffies een vraagje, moet je de middelbare af hebben? Ben nu 14 , maar wil dat zo gau moglijk doen maar dan via yfu ook en dan de kunst richting op, en moet je persee havo? Xxxx

 19. martine schreef:

  heeey
  super leuke site!!!
  je moet als je in japan bent er wel vaak wat op zetten hoor!!!
  xx

 20. Leon schreef:

  Wow! Gaaf hoor 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *