Terugblik op Japan 2016

11 januari
2017
JapanMapMichelleCities_2Plekken die ik in 2016 heb bezocht 

Alweer een maand terug in Nederland, de tijd vliegt. Op 6 december vloog ik via Tokyo/München terug naar Amsterdam Schiphol. De laatste maand in Japan leek maar een seconde te hebben geduurd. Tijd om terug te blikken op 302 dagen Japan 2016.

Laatste maand in Tokyo

Ik heb besloten om de laatste maand in Tokyo een eigen appartement te zoeken waar ik ook Kanji kon uitnodigen. Via Sakura House kwam ik op een website van een share house terecht die precies tussen Kanji en mijn stage in zat. De buurt heette Takanawa en mijn appartement was slechts op drie minuten loopafstand van Sengakuji sta. en tien minuten loopafstand naar Shinagawa sta. Shingawa is een van de grootste trein stations van Tokyo, inclusief Shinkansen perrons. Rondom het station heb je leuke restaurants, koffie- en broodzaakjes en enorm dure supermarkten.

 
Mijn kamer was 10m2 en ik deelde het toilet, de douche, keuken en gedeelde ruimte met nog één ander persoon. In vergelijking met DK House share house, waar ik de keuken moest delen met 150 man en de douche/toiletten met 80 meisjes, vond ik dit een hele vooruitgang. Het werd nog beter toen ik er achter kwam dat ik geen huisgenoot had en dus een mini paleisje voor mijzelf had! Het appartement was wel oud, donker en ik betwijfelde of het aardbevingsproef was. Naar stage was het slechts 20 min met de metro of 10 min fietsen.

Kanji kwam regelmatig slapen en dan kookte we lekkere gerechten of gingen uiteten in een van de talloze restaurants.

De dag voor ik vloog heb ik een hotel geboekt dichtbij Haneda (vliegveld). Kanji ging de dag erna met mij mee naar het vliegveld en heeft mij uitgezwaaid. Het was niet zo emotioneel maar wel gezellig en prettig om de laatste uurtjes nog samen te zijn.

Foto’s op de luchthaven

Stage

Op 1 december was mijn stage klaar en heb ik mijn stagetijd afgesloten met een gezellig afscheidsdiner in een fancy bierbrouwerij. De laatste maand heb ik veel evenementen bezocht waaronder het indrukwekkende Symposium “Let’s talk about the death penalty” georganiseerd door de European Delegation in Japan. De doodstraf bestaat namelijk nog steeds in Japan. Ik heb een Japan vs. Nederland honkbal wedstrijd mogen bijwonen waar ik o.a. ook meehielp met een social media campagne. Van mijn collega kreeg ik gratis kabuki (traditionele Japanse theater) kaartjes en heb ik samen met Jill dit vijf uur durende spektakel bezocht. En nog net op de valreep kon ik de door mijn collega georganiseerde Rakugo (een traditionele Japanse komedie) bijwonen.

Foto’s afscheidsdiner stage
 

Foto’s rakugo georganiseerd door de ambassade

Tijdens mijn stage heb ik ontzettend veel nieuwe dingen geleerd, mensen ontmoet en op plaatsen geweest waar je anders nooit zou komen. Mijn stage was vooral gericht op politiek en cultuur. Hierdoor is mijn kennis wel verrijkt en kan ik meepraten over de binnenlandse politiek, territoriale wateren van de Oost- en Zuid-Chinese zee, troostmeisjes kwestie van Zuid-Korea, dreiging van Noord-Korea en de mogelijke zaligverklaring van missiebisschop Schraven die in 1937 in China levend werd verbrand door de Japanners (die op hun beurt zeggen dat het Chinezen waren vermomd in Japanse militaire outfits). Het antwoord zullen we waarschijnlijk nooit weten. Wat ik wel weet is dat het verleden nog steeds een belangrijke rol speelt in het heden van Japan.

Willekeurige foto’s stage

Japan 2016 in één woord: Turbulent

Mijn reis begon al niet zo soepel vanwege mijn vertraagde studievisum waardoor ik op Schiphol mijn vlucht moest omboeken naar mei. Of ik mijn studievisum uiteindelijk kon regelen IN Japan was tot eind april een mysterie en dit heeft de nodige stres veroorzaakt. Uiteindelijk mijn visum gekregen en opnieuw mijn vlucht omgeboekt.

In februari en maart heb ik veel gereisd door Japan met de JR Rail pass. Letterlijk van het Noordelijkste eiland tot het Zuidelijkste eiland. Oké, het aller zuidelijkste stukje van Japan heb ik per vliegtuig bezocht, namelijk Okinawa. De Kerama Islands zijn écht het paradijs op aarde met ontzettend mooie witte stranden en helder blauwe zee.

Ik had mijn school periode heel anders voorgesteld. Mijn share house was vies, druk, veel lawaai en ver van drie van de vier campussen. De campus waar ik het meeste les had was erg saai en absoluut anders dan ik had ingebeeld. Het was een eigenlijk een groot kantoorgebouw. Ik moet wel zeggen met een prachtig uitzicht over Tokyo in het cafetaria op de 21e verdieping. De bibliotheek was ook erg indrukwekkend. Ik had nog nooit zo’n grote, oude maar toch moderne, bieb gezien in mijn leven.

Tijdens mijn schoolperiode heb ik weinig Japanse vrienden kunnen maken omdat we constant in een internationale setting werden geplaatst. De Japans lessen waren wel een uitdaging en na twee en een half jaar uit mijn neus gegeten te hebben op TMA was het wel pittig maar écht een goede ervaring.

Na mijn schoolperiode ben ik direct begonnen met stage op de Nederlandse ambassade in Tokyo. Eigenlijk heb ik tijdens mijn schoolperiode al een maand lang één dag in de week parttime werk verricht vanwege een collega die met zwangerschapsverlof ging. Sinds ik begon aan TMA wilde ik al stage lopen bij de ambassade, omdat ik wist dat er bijna elk jaar een plek zou zijn. De droom heb ik uiteindelijk kunnen verwezenlijken en ik kan zelfs als een van de weinige stagiaires van de wereld zeggen dat ik op ambassade terrein heb gewoond.

Uiteindelijk toch gezocht naar wat meer bewegingsvrijheid en de laatste maand veel met Kanji doorgebracht in mijn mini appartementje.

Foto’s Bezoek aan Asakusa en Skytree met Kanji

Het was een jaar met veel tegenslagen maar ook veel leermomenten. Ik heb oude vrienden bezocht en nieuwe vrienden gemaakt. Ik heb voor het eerst op mijzelf gewoond, in een gigantische metropool met ongeveer 39 miljoen anderen. 

Ondanks dat ik in sommige periodes graag naar huis wilde, wil ik ook zeker weer terug. Na mijn studie wil ik waarschijnlijk een master doen of business language school volgen in Japan.

Terug in Nederland

De terugvlucht verliep soepel. In het vliegtuig terug had ik niemand naast mij waardoor ik lekker veel ruimte over had. Ik heb Tarzan en Secret life of a pet gekeken. Tarzan is echt een aanrader!

Op 7 december kwam ik aan op Schiphol, waar mijn ouders, broer en mijn beste vriendin Nora op mij stonden te wachten! Super leuk!

Foto’s oud en nieuw 

De eerste twee dagen heb ik weinig last gehad van mijn jetlag maar daarna sloeg het in als een bom. Gelukkig had ik afleiding want ik mocht een kitten ophalen waar mijn broer ook een kitten vandaan had. Mijn kat, Tijger, mijn maatje is tijdens mijn uitwisseling overleden aan medische klachten.

Of reïncarnatie bestaat durf ik niet te zeggen, maar onze nieuwe kitten Winnie de Poes heeft erg veel weg van onze oude kat. Hij is ontzettend lief, speels en vriendelijk.

 
Ik hoefde pas 10 januari weer naar school dus ik had een maand vakantie. Ik heb deze maand vrij weinig gedaan, maar dat vond ik eigenlijk wel prima. De zomervakantie had ik overgeslagen en direct na stage vertrok ik alweer richting Nederland.
In Nederland heb ik mijn spiegelreflex omgeruild voor een systeemcamera! 

Foto’s Gorinchem en omgeving


Terug op school

Ik heb nu mijn eerste week achter de rug. Het was erg leuk om iedereen te zien en de uiteenlopende verhalen te horen. Volgens mij heeft iedereen een bijzondere tijd meegemaakt.

 
We zijn al op de helft van jaar vier, het is dus vooral opdrachten afronden van de stageperiode en een scriptiebedrijf zoeken. Als het allemaal goed gaat kan ik voor 1 september 2017 afstuderen en een nieuw hoofdstuk beginnen! Wellicht als trade manager of een carrière in Japan. We zullen zien wat de toekomst brengt.

In ieder geval kan ik met trots terugkijken op mijn Japan 2016 avontuur.

Dit bericht is geplaatst in Eten, Reizen in Japan, School, Tokyo, Vakantie. Bookmark de permalink.

2 reacties op Terugblik op Japan 2016

  1. Pauline. schreef:

    He Michelle, superleuk deze afsluiting van je studie/stage jaar in Japan. Ik heb genoten van al je verhalen en mooie foto’s. Succes met het afronden van je studie en ook ik ben benieuwd wat de toekomst voor je in petto heeft.

    • Michelle schreef:

      Bedankt voor de leuke reacties op mijn verhalen! Ik ben nog steeds bezig zo nu en dan er wat op te zetten. Ik heb zoveel foto’s gemaakt dus ik weet nog goed wat ik allemaal heb gedaan. We zien elkaar snel weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *