School & Dango

1 april
2012

Vandaag ging ik dan eindelijk naar mijn school toe, op zondag ja. De scholen zijn hier namelijk elke dag open, in het weekend vooral voor clubs. Mijn LP (de begeleider van AFS) stond met haar baby op mij en okaa-san te wachten. We gingen meteen naar binnen waar we onze schoenen, zoals gewoonlijk in Japan, uit moesten doen en slippers kregen. De schoolbegeleider voor uitwisselingstudenten is Honda Sensei (sensei is leraar). Ze leek heel erg op een business woman en ze zag er een beetje onvriendelijk uit. Het gesprek was verder helemaal in het Japans, ik kon wel wat verstaan maar niet alles. Ze sprak alleen tegen mijn LP of okaa-san, terwijl IK daar naar school moet. En ze sprak 2 (perfecte) zinnen Engels, wat ze dus wel kon maar niet deed. Dus mijn okaa-san moest thuis in gebrekkig Engels alles weer vertalen.
Ik dacht dat ik nog wel een kleine rondleiding zou krijgen, maar helaas! Die krijg ik de eerste echte schooldag, 9 April.

Deze week moet ik nog een schooltas, (hoge) schoolsokken en sportkleding kopen. Scholen zijn met uniformen heel strikt. Ook moet ik een ‘short speech’ voorbereiden, om vervolgens aan alle studenten (900 totaal) te vertellen/speechen. Gelukkig helpen mijn okaa-san en otou-san mij dus ik denk dat ik het wel kan!
Er is in mijn klas ook nog een ander uitwisseling student van de Rotary club, voor zover ik begreep is zij in Japan sinds juli en gaat ze weg in augustus. Er is of komt ook nog een student uit Kenia, maar die zit niet bij mij in de klas.
Gelukkig is mijn mentor niet Honda Sensei, aangezien ze niet heel vriendelijk overkwam (wat mijn okaa-san ook vond). Mijn mentor is mijn Engels lerares, waar ik blij om ben omdat zij mij kan helpen als ik problemen heb!

Na het gesprek in school zijn ik, okaa-san en mijn LP naar Mister Donut geweest en hebben we nog gepraat. Ook zijn er meteen wat misverstanden uit de wereld geholpen. Zo zou ik bij een tijdelijk gezin komen, maar ik denk dat ze het eerst wilde aankijken. Toen ik mijn LP uitlegde dat AFS NL mij vertelde dat ik misschien zou wisselen vroeg mijn okaa-san heel bezorgd of ik van familie wilde veranderen (omdat ze de helft van het gesprek mee kreeg :P) en ze willen allemaal dat ik blijf omdat ze het zo leuk vinden! Dus ik ben heel erg opgelucht!

Okaa-san en ik hebben ook nog gekeken welke trein/bus ik moet nemen. In het station stonden twee meisjes met het Yamanote (mijn school) uniform. Ik vroeg mij af in wat voor winkel zij de schooltas hadden gekocht en mijn okaa-san vroeg toen hoe en wat. Vlakbij het station was dus een warehuis met een instore voor uniformen uit de omgeving, dus ook Yamanote. Schoolsokken zijn hier of donkerblauw of zwart tot de knie. En op de zijkant staat een klein printje met bijvoorbeeld Hello Kitty, Super Mario, Hartjes of zelfs een PLAYBOY BUNNY. Op je sok hé. Ik denk dat ik gewoon simpele neem of iets schattigs, maar een playboy bunny of Super Mario? 😛
Ik maak volgende week nog week nog wel een foto van mijn complete uniform.

In de avond heb ik meegeholpen met het maken van het toetje, Dango. Het lijkt op citroen ijs, maar het is heel plakkerig. Je moet kleine bolletjes maken en vervolgens in kokend water doen. Als ze dan gekookt zijn komen ze omhoog en moet je ze in koud water doen. Dango is een soort .. poeder met rijst sap, ik begreep niet helemaal wat ze bedoelde 😛
Dango eet je samen met vruchtjes. Ik dacht dat de dango zoet zou zijn maar het is een soort… deegballetje.. maar dan niet gaar en heel plakkerig. Opzich wel lekker, maar vreemd, ik kan namelijk ook geen vergelijkbare smaak in Nederland bedenken!

Dit bericht is geplaatst in Eten, Gastfamilie, School met de tags , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op School & Dango

 1. marta walther schreef:

  hallo Michelle,

  wat een spannende dingen maak je mee, en je ben er nog maar net.
  het is wel heel anders dan hier in nederland. Ik ben wel benieuwd hoe je het gaat
  vinden op school!! Is het eten lekker en heb je al iets gegeten wat je niet lekker vond??
  hoe zijn de mensen in het algemeen, krijg je gauw contact of kijken ze eerst de kat uit de boom?
  nou de groetjes uit Waddinxveen
  tante Marta Oom Sjaak en je neef Ivo

  • Michelle schreef:

   Hallo!
   Ja het is super hier, maandag begint school, dus ik ben wel benieuwd.
   De mensen zjin hier heel aardig, maar spreken slecht Engels dus zijn voorzichtig met praten!
   Eten hier is ook super! Tot nu toe vind ik alles wel lekker!

   Groetjes aan iedereen!

 2. Ingrid schreef:

  Hi nichtje,

  Wat schrijf je toch een leuke verhaaltjes. Volgens mij gaat het helemaal goed komen met jou daar. En bedrijp ik het nou goed dat je waarschijnlijk bij dit gast gezin kunt blijven? En zijn je kleine zusjes s ochtends al wat rustiger?
  Geniet nog van je laatste weekje “vrij”!
  Groetjes

  • Michelle schreef:

   Hey!

   Ja klopt, ze willen heeeel graag dat ik blijf! 😀 Heel leuk, zijn zulke lieve mensen!
   Mijn jongste zusje is nog steeds heel druk, maar ik heb daarvoor de perfecte oplossing gevonden, oordopjes!

   Dankjewel! Groetjes aan de rest!

 3. ida schreef:

  Hee michelle!
  Wat leuk dat je toch bij dit gezin mag blijven! echt super!
  veel succes!!! ( ook met je speech! 😉

  xx Ida

 4. Nadine schreef:

  Geweldig om te lezen!! Heerlijk!! Volgens mij vermaak je je wel?!
  X vanuit boring-middenin-tentamenweek-Holland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *