YOSAKOI!!

11 juni
2012

Dag 1
Vandaag ben ik samen met Rachael en Junmin (de Chinese uitwisselingstudent) naar het YOSAKOI festival gegaan. YOSAKOI duurt 4 dagen en, mij is verteld, dat het het grootst wordt gevierd in Hokkaido. Meer info ⇒ Yosakoi Wikipedia

Waar het eigenlijk op neer komt is dat bijna elke universiteit een Yosakoi team heeft. Het is een  clubactiviteit (zoals ik tennis speel in Yamanote) op school. Het is een soort traditioneel Japanse dans in een modern jasje. De clubs oefenen het hele jaar voor dit festival. Sommige scholen hebben heel veel leden, en sommige wat minder. Elke school voert hun eigen dans op met kleding etc. Het is echt heel, HEEEL, erg gaaf om te zien! En nu weet ik zeker dat ik naar een universiteit in Sapporo wil!

We hadden afgesproken in Odori Koen (park) wat vlakbij Sapporo eki is. We, de uitwisselingstudenten, hadden blijkbaar school tot 4e periode, wat rond 11.50 eindigde, dat kwam omdat de hele school een Engelse test had.
Rachael en ik waren er al vrij vroeg en besloten onze obentou (lunchbox) te eten in het park in het gras. Het was heel lekker weer en rustgevend! Tot… er een Japanse man naar ons toe kwam en vroeg of we Engels spraken. We zeiden ja en hij vertelde dat hij uit San Francisco kwam en met ons wilde praten. Tuurlijk, geen probleem. Tot dat hij begon over of ik Christen was ja of nee. Ik had nooit, echt nooit, van mijn leven gedacht dat ik een JEHOVA GETUIGE zou tegen komen in Japan. I was deeply shocked. Hij ging eerst heel verhaal vertellen en dat hij al aantal keer naar Japan is gekomen om mensen te overtuigen van God zijn bestaan. Serieus, misschien moet ik ook maar Jehova getuige worden, dan kan ik ook voor niks naar Japan!

Omdat Rachael zei dat ze Christen was, kreeg ik een hele preek dat ik ook maar moest bidden en weet ik veel wat. Ik heb maar meegaand gedaan en ik maar ja knikken. Misschien wat ik te geshockeerd over het feit dat ik een Jehova getuige zou tegenkomen. Enfin, na een half uur ging hij weg en ging hij andere mensen lastig vallen.

Toen Junmin eindelijk kwam hebben we eerst wat rondgelopen. Ze hebben overal stands met eten! En het zag er allemaal zo verschrikkelijk lekker uit! Er waren ook terrasjes! Iets wat je normaal in Japan NIET tegenkomt. Er hing dus een hele gezellige sfeer. Er waren ook heel veel souvenirs stands. Ik heb een mobiel hanger gekocht, een iPhone hoesje en ik heb een naam bordje laten maken met mijn naam in Kanji!

Ik heb ook nog met drie jongens uit Zweden gepraat. Rachael was er heilig van overtuigd dat het Fransen waren, en ik wist 200% zeker van niet, maar ik kon niet zeggen waar ze vandaan kwamen, dus ik met mijn grote mond vroeg het gewoon! Ze studeren voor een jaar in Japan! Net als mij, alleen hun gaan naar universiteit.
Verder kwamen er af en toe hele groepen dansers langs en iedereen moedigde ze dan aan! Sommige teams dragen hele aparte kleding maar het is zo gaaf! Zelfs super veel jongens doen mee! Dat zul je in Nederland NOOIT zien gebeuren. Maar echt, de jongens die in zo’n club zitten zijn dan ook extreem ‘kakkoii’ (stoer).

Rond half 5 wilden we purikura nemen toen we ineens allemaal mensen langs de weg zagen staan en later ook de TV camera’s ontdekte. Om 5 uur bleek er dus een dansparade te starten. We stonden helemaal vooraan en toen het echt begon werd het ZO druk! We hadden echt geluk dat we in die richting waren gelopen. Junmin kon trouwens TV kijken op zijn mobiel en we konden zien wat schuin tegenover werd opgenomen! Er waren heel veel camera’s en ik weet ZEKER dat wij in beeld zijn geweest, foreigners in a schooluniform!

We hadden nog meer geluk dat we in het eerste stuk van de parade stonden want we hebben namelijk elke dans gezien! Het was zo ontzettend gaaf, ik kan niet in woorden vertellen hoe gaaf het was. De eerste dans, van Hokusei university, was zo mooi dat ik er bijna van moest huilen! Andere scholen waren ook echt gaaf! Iedereen was zo ontzettend goed en de make-up en kleding was echt geweldig! (als je van tradtioneel Japan houd weet je wat ik bedoel)

Iedereen danste ook perfect gelijk en alles was zo in harmonie! Als ik ooit de kans krijg om mee te doen, dan weet ik het wel!

De laatste dans was niet echt officieel geloof ik want er deden ook oudere mensen in mee. Op het einde ongeveer haalde ze mensen uit het publiek, maar niemand wilde of durfde. Ik had echt zo iets van, wat maakt het ook uit! Ik ga lekker mee doen! Het was echt heel grappig!! Ik kon nog best goed de dans mee doen dus ik stond niet helemaal voor paal. Ik moet wel de aandacht hebben getrokken in mijn uniform, maar dat maakte mij niks uit! Iedereen vond het helemaal gaaf dat ik mee deed!

Toen het afgelopen was hebben we nog purikura genomen! Een hele leuke dag dus!

Dag 2
Vandaag ben ik in de ochtend naar tennis gegaan. Toen ik op school kwam was het net en alles weer weggehaald! Ik schrok echt heel erg omdat ik dacht dat er dus geen training was. Uiteindelijk hebben we tot 11 uur, binnen in de gang, gespeeld en ik heb eigenlijk alleen maar toegekeken. Ik was best beetje geïrriteerd dat we weer niks konden doen.

Ik had met Rachael en andere in Sapporo eki afgesproken rond half 3, maar omdat ik al zo vroeg klaar was, moest ik dus tijd doden. Ik ben toen naar mijn favoriete plek om tijd te doden gegaan, Mister Donut!

Wachtend op Rachael kwam Emma, een AFSer, ineens naar mij toe! Ze wachtte op haar vrienden om ook naar festival te gaan. Rachael kwam gelukkig al vroeg en we hebben beetje rond gelopen in Sapporo eki. Rond half 3 kwamen er meer mensen, ik dacht ook uitwisselingstudenten, maar het bleken Japanners te zijn!

Er was twee meiden en twee jongens die op dezelfde universiteit zitten, 1 meisje is een oud-Yamanote student. Ze doen iets met international business, dus ik kon redelijk goed met ze communiceren! Later kwamen we ook nog twee meisjes, 1 uit Duitsland en 1 uit Amerika, ze zitten op dezelfde school als de Japanners.

Door heel Sapporo heen zijn dus Yosakoi dans acts. De teams zijn constant aan het rondtrekken en treden op in verschillende plekken in Sapporo! Het is daarom niet zomaar een club.

We hebben eerst een giga eind gelopen naar de ‘Beer Garden’ waar hun universiteit zou optreden. We waren helaas te laat maar hebben wel andere groepen gezien! Ook een groep uit Rusland!

Rachael, Junmin en 1 Japans meisje wilden blijven kijken en ik ben toen met de andere naar Sapporo eki gegaan om andere Yosakoi teams te zien. Het was echt heel gezellig en heb weer hoop nieuwe mensen ontmoet! Helaas moest ik voor 7 uur al thuis zijn voor avond eten. Misschien kan ik volgende keer wel mee met de rest uit eten! Dat zou wel leuk zijn!

Terug in Sapporo eki kwam Museon en Eden, AFSers, ineens naar mij toe! Handig, dat iedereen mij herkent aan mijn haar!

Dag 3

Vandaag ben ik samen met Tanaka-san en haar zus YOSAKOI gaan kijken! Het was vandaag heel druk maar wel heel gezellig. We hebben opnieuw dansacts gezien en van de gezellige sfeer genoten. Er was 1 team, Hokkaido University waar de jongens op het einde al hun kleren uitgooide! HEEL erg grappig!
We hebben in de middag super lekker ijs op! We wilden een super grote bestellen maar het duurde 30 minuten om te maken, dus dat ging hem niet worden.

Rond 2 uur gingen we al naar huis maar ik wilde eigenlijk nog wel blijven! Ik heb toen last minute met Erika (uit Denemarken) afgesproken en we hebben samen nog meer dans acts gezien! We gingen ook nog beetje window-shoppen tot we een super schattig jurkje tegen kwamen! We gingen eerst nog verder kijken maar uiteindelijk zijn we toch voor het jurkje gegaan!
Foto komt nog!

We hebben ook nog purikura genomen! Het is gewoon leuk om te nemen als aandenken van de leuke dag die je hebt gehad! 😀

In de avond heb ik nog Yosakoi op TV gekeken! Ik had alle acts deze drie dagen al gezien maar op TV is het toch nog net iets mooier! Maar live erbij zijn is stuk gezelliger!

En foto’s van het festival! Er deed dus ook een AFSer mee die in Juli vorig jaar is gekomen! Ik ben ZO jaloers!

EN OH MY! Ik heb mijn DROOM TAS gevonden! Ik dacht dat hij 40 euro was, maar toen ik wilde afrekenen bleek de SLEUTELHANGER 40 euro te zijn en de tas 170. Maar het is echt .. mijn droom tas o_o

Geen idee wat je mij moet geven voor mijn verjaardag? Geld is welkom! 😛 hahaha!

Dit bericht is geplaatst in Dagtrip, Sapporo. Bookmark de permalink.

2 reacties op YOSAKOI!!

 1. Pingback: Japanese speech contest 2014 & 2015 | Michelle in Japan

 2. Dagmar schreef:

  Hoi Lieverd,
  Nou ik heb weer met plezier zitten lezen!!! zie het al voor me al die dans groepen die voorbij komen, soort Summer Carnaval in Rotterdam!!!
  Die jongens in hun string ! zat er nog wat voor je tussen ?
  Over die droomtas, nou ik zou zeggen KOPEN!! (wij betalen wel een deel mee hoor)
  Zover ik het allemaal lees, heb je het reuze naar je zin… en kom je tijd tekort.
  Geniet ervan … ik hou je in de gaten …
  Dikke Kus en Knuffel gr Dagmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *