Huis ten Bosch

13 maart
2016

img_0446-1024x683Zoals jullie in mijn vorige post hebben kunnen lezen heb ik 12 maart de trein van Mishima naar Nagasaki gepakt. Dit was een reis van 8 uur lang overdag. Tijdens mijn treinreis moest ik twee keer overstappen. Mijn eerste plan was om naar Fukuoka te gaan maar nadat een vriendin zei dat ze alleen s’avonds tijd zou hebben dacht ik dat het leuker zou zijn om naar Nagasaki te gaan omdat ik daar graag dingen wilde bezoeken. Ik had een hotel geboekt voor twee nachten in Nagasaki. Ik kwam rond 8 uur aan in Nagasaki en besloot meteen naar mijn hotel te gaan en wat simpels te kopen bij de 7eleven. De volgende ochtend zou ik namelijk redelijk op tijd op moeten staan voor mijn adventure to….

Huis ten Bosch!

Huis ten Bosch is een heel groot themapark in Sasebo met als thema.. ja je raadt het al! Nederland! Meneer Yoshikuni Kamichika heeft in 1979 Nederland bezocht en was zeer onder de indruk van Amsterdam en het inpolderen van het water. Hij besloot de moderne variant van Dejima (zie volgende blog) te bouwen en in 1988 startte de bouw. Hij liet maar liefst 6 kilometer kanalen graven en liet 400.000 bomen en 300.000 bloemen planten. De meeste gebouwen zijn gebouwd met geïmporteerde bakstenen uit Nederland om het zo echt mogelijk te laten lijken. In 1992 ging het park open voor publiek. Onder de replica’s zijn: Paleis Huis ten Bosch, Kasteel Nijenrode, Stadspoort van Delft, Gotische stadhuis van Gouda, Maritiem Museum van Amsterdam, Het schip ‘de Liefde’, Sneeker Waterport, Domtoren van Utrecht, Centraal station Amsterdam, de Oude Kerk van Delft, Kinderdijk Windmolens… Oké genoeg wikipedia? Nu mijn ervaring!

Vanaf Nagasaki station pakte ik de trein naar station Huis ten Bosch. Ik dacht aanvankelijk dat ik met de Sea Side Liner zou gaan. Die overigens ook in het programma Rail Away is voorbijgekomen! Maar… ik bleek de speciale Sea Side Liner te hebben namelijk de Huis ten Bosch liner! De trein is oranje en heeft op de ramen het wapen van Nederland. Je weet wel die leeuwtjes met Je Maintedrai, maar dan net anders. Een aantal mensen, met name oude vrouwtjes, waren wel nieuwsgierig wat ik kwam doen in Nagasaki. Toen ik hen vertelde dat ik uit Nederland kwam en ik naar Huis ten Bosch ging moesten ze hard lachen. Ze begrepen niet wanneer ik alles in mijn eigen land heb, ik 9193 kilometer kom afreizen naar Huis ten Bosch. Ja, waarom eigenlijk? Omdat het super tof is natuurlijk! Chris Zegers heeft ook het park bezocht tijdens de opnames van 3 op Reis. En ik moet eerlijk zeggen dat er replica’s in Huis ten Bosch staan die ik zelf nog nooit heb gezien in het echt.

Ik dacht dat de treinmaatschappij lokaal was en dat ik mijn JR pas niet zou kunnen gebruiken maar dat bleek wel te kunnen! De treinreis duurde zo’n 2 uur. Aangekomen op Huis ten Bosch station, kon je het grote station van Amsterdam en de Domtoren in de verte al zien. Het station is echt piepklein maar wel in de Nederlandse stijl gebouwd. Het Amsterdam centraal station is trouwens een hotel, en niet zomaar maar één maar het Okura Hotel!

Ik had verwacht dat het zondag erg druk zou worden en had mij op het ergste voorbereid, maar dat viel gelukkig mee! Een dagkaart in het park kost omgerekend €50. Dat is vrij duur maar in het park kun je verschillende attracties en musea bezoeken. Maar alleen het zien van de gebouwen en het park in het algemeen is al heel indrukwekkend.

Ik heb onder andere de Domtoren beklom… Oh nee! Ze hebben in Japan gewoon een lift dus dat is een stuk gemakkelijker. De Domtoren is trouwens iets kleiner dan de werkelijke Domtoren. Dit is uit respect voor het echte gebouw.

Verder heb ik verschillende musea bezocht waar je kunt genieten van bloemkunst, schilderijen, VOC historie en Delfsblauw porselein. In de passage heb ik een show gezien van twee dansers en Japanners in mooie kostuums met maskers uit Venetië. Ik ben er die dag niet achter gekomen waarom iedereen die droeg, maar ik beschouw het als een thema van die periode.

In het ijs café  van -10 graden heb ik een heerlijke chocolademelk gedronken en een bar van ingevroren bloemen en sculpturen mogen bewonderen. Verder heb ik het schip ‘De Liefde’ bezocht en foto’s gemaakt van een soort mini keukenhof met Kinderdijkse molens.

Aan het eind van de middag heb ik een lekkere panini op met uitzicht op kwalletjes. Vervolgens heb ik een komedie musical bekeken waar ik de helft niet van begreep. Er waren wel leuke dansjes en liedjes. Aan het einde van de middag begon het te regenen wat helaas wel jammer was. Ik heb daarom het Paleis Huis ten Bosch bezocht. Dit was een groot museum met uitzicht op de tuin zoals die van Nederland.

Omdat het park zeer groot is heb ik een rondvaartboot genomen naar de andere kant van het park. Ik wilde graag voor/tijdens het donker nogmaals de domtoren bezoeken. Rond 18.15 begon namelijk de illuminatie en is het hele park verlicht. Ik was er echt precies voor de drukte en precies op tijd voor de lichtjes. Dus veel foto’s gemaakt! En daarna heb ik vanaf de grond ook de illuminatie bewonderd met vele andere mensen. Op de terugreis heb ik in een winkeltje een leuk aandenken gekocht, namelijk een beertje voor aan je telefoon, ze heet Geluk en haar vriendje heet Karel.

Terug op het mini station was het extreem druk, maar gelukkig kon ik wel zitten. Ik was namelijk bek af en wilde heel graag een warme douche nemen en mijn bedje in. Terug in Nagasaki was het al half 11. Ik heb toen snel wat gegeten bij een restaurant waar je rijst met vlees erop en soep kunt krijgen. Het is eigenlijk echt een restaurant (soort Mac, KFC..) waar met name business mannen komen. Maar ik had zin in iets snels en warms!

Op weg naar mijn hotel was ik verdwaald. Het regende nog steeds, ik was redelijk doorweekt en had zere voeten. Na een klein paniekmoment heb ik uiteindelijk een taxi genomen en bleek ik super dichtbij het hotel te zijn. Maar goed, ik zat wel even warm en werd voor de deur afgegooid!

Was het bezoeken van het park het waard? Ik vind van wel! Ik vond het een hele bijzondere ervaring om zover weg van Nederland toch soort ‘thuis’ te zijn. Ik vind het leuk dat Japanners zo enthousiast worden van het park en hierdoor ook Nederland willen bezoeken. Al moet ik wel zeggen dat het park misschien zelfs mooier is dan het echt. Alles is Nederland, zelfs de irritante kinderkopjes waar je super gemakkelijk door kan struikelen. Ik heb heel veel foto’s gemaakt en leuke gesprekken gehad met nieuwsgierige Japanners die zich afvroegen wat een meisje alleen kwam doen in Huis ten Bosch.

Hieronder ook een filmpje wat ik heb gemaakt. Het duurt 9 minuten maar is een compilatie van allerlei kleine filmpjes bij elkaar waaronder de dansshow en illuminatie!

Dit bericht is geplaatst in Dagtrip, Reizen in Japan, Vakantie met de tags , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Huis ten Bosch

  1. Pauline schreef:

    Wat een prachtig themapark. Jammer dat het regende maar wel stoer dat je daar de hele dag in je uppie doorbrengt. Ik miste wel het oer-Hollandse draaiorgel, misschien kunnen ze daar nog voor sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *