Japanese speech contest 2014 & 2015

7 maart
2015

2014, 1 maart 2014

Thema: Datgene van de Japanse cultuur die ik graag aan de mensen in Nederland zou willen introduceren.

Sinds mijn laatste post uit 2013, over de 26th Japanese Speaking contest, is een hoop veranderd! Inmiddels zit ik nu een jaar op HBO en volg ik de opleiding Trade Management gericht op Azië. Dit keer wilde ik ook graag mee doen aan de speech contest. Maar nu was ik ook meteen vertegenwoordiger van mijn school. Omdat ik nu wél wist wat ik kon verwachten had ik meer zenuwen dan het jaar ervoor.
Ik heb mijn speech gehouden over het Yosakoi Festival in Sapporo. Degene die mij hebben gevolgd in 2012/2013 weten hoe leuk ik het Yosakoi Festival vond. De blog post is hier terug te lezen.

Ik was niet de enige die op het idee kwam om een speech over Yosakoi te schrijven. De andere kandidaat had namelijk zelf aan het Yosakoi festival meegedaan tijdens zijn studieperiode in Japan! Hij had de outfit aan en presenteerde zich als een lid van het Yosakoi team. Helaas viel Yosakoi niet in de smaak, want wij hadden beide geen prijs gewonnen.
Wel heeft Maarten van der Plas een mooie prijs in de wacht gesleept. Hij was net als ik het jaar ervoor was, een middelbare school student. Echter, Maarten was nog nooit voor een langere periode in Japan geweest en heeft Japans helemaal zelf geleerd. Een hele aardige jongen uit het Zuiden van het land waar ik zo op terug kom.

2015, 7 maart 2015

Thema: Wat ik leuk vind aan Japan en wat ik niet zo leuk vind aan Japan.

2015, op dit moment zit ik in het tweede jaar van Trade Management gericht op Azië. Ik heb in één jaar mijn P gehaald en in maart was het weer tijd voor de speech contest. Dit is het laatste jaar dat ik kan en mag mee doen. De meeste kandidaten die mee doen komen voornamelijk van Universiteit Leiden en Hogeschool Zuyd uit Maastricht. Om eerlijk te zijn keek ik een beetje op tegen deze speech contest. De afgelopen twee jaar heb ik mijn Japans nauwelijks kunnen verbeteren en ben ik veel vergeten. Dit frustreert mij nog al.
Ook dit jaar ging ik als vertegenwoordiger van school samen met drie andere studenten. We mochten onze speech oefenen voor een hele delegatie leraren uit Japan op school. De leraren kwamen van de universiteit van Oberin en Meiji. Deze universiteiten werken op dit moment samen met Rotterdam Business School vanwege een project genaamd VIBE.

Dit jaar had ik mijn tactiek anders aangepakt. Ik had geen lange tekst uitgeschreven meegenomen maar ‘spiek-kaartjes’. Ook heb ik geleerd dat een leuke tekst alleen vaak niet genoeg meer is. Ik had daarom voor de verandering wat leuke, en tijdrovende, knipsels meegenomen.

Terugkomend op het thema, wat vind ik wel en niet leuk aan Japan? Ik vind Japan leuk omdat het land alles biedt, van sneeuw tot aan tropische eilanden. Er is voor ieder wat wils! Het nadeel was alleen dat de mensen hierdoor niet snel naar andere landen op vakantie gaan en dus ook niet zo goed Engels spreken. Hierdoor beschouwen mensen, zoals mijn ouders en broer bijvoorbeeld, Japan vaak als gesloten land.
Maar… mijn speech eindigde met het argument wat ik niet leuk vind aan Japan en dat was: 9193 kilometer tussen Nederland in Japan!

Helaas dit jaar ook geen prijs! Dit jaar was Maarten ook weer van de partij. Niet alleen Maarten, maar ook Maarten 2.0! Hij heet geen Maarten maar Floris de Graaf. Hij was net als ik, twee jaar geleden, een middelbare school student met een passie voor Japan en de Japanse taal. In tegenstelling tot mij en Maarten, was Floris nog nooit in Japan geweest. Maar daar kwam snel verandering in toen hij de hoofdprijs won! De eerste prijs: een return ticket naar Japan met verblijf bij een gastgezin. Hij was ontzettend goed! En Maarten heeft het met een tweede plek ook super gedaan. Hij zat in zijn examenjaar en als hij het zou halen zou hij een HBO-studie volgen aan een universiteit in Japan. Dit is hem gelukt en woont nu in Japan, je kunt hem volgen op deze link.

Nu is het bijna tijd voor mij om weer naar Japan te gaan en hier kijk ik ontzettend naar uit! Ik zie de afgelopen speech contests als leerzame ervaring waar ik veel leuke mensen heb mogen ontmoeten en zelfs mijn studie heb gevonden! Ik heb zin om mijn Japans te verbeteren in Japan en wellicht kan ik daar ook mee doen aan een speech contest!

Dit bericht is geplaatst in Nederland, Rotterdam Business School, Trade Management gericht op Azië met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *