Sumo wedstrijd in Ryogoku

11 mei
2016

Samen met de mensen uit mijn dorm en andere internationale studenten van Meiji heb ik een Sumo wedstrijd bezocht. We waren met een groep van verschillende nationaliteiten: Frans, Spaans, Mongolië en Vietnam.  Het Vietnamese meisje had kaartjes geregeld en gelukkig wonen wij vlakbij het hart van de sumo, Ryogoku, ook wel Sumo Town. Hier staat als ik het goed heb de grootste sumo hall (両国国技館) van Japan.

kokugikanDeze hall heeft een capaciteit van 13.000 mensen en is een traditioneel gebouw naast het Edo museum. Per jaar worden er twee grote evenementen gehouden betreft Sumo. Dit was dus de tijd om te gaan. 11 mei zijn we dus met een groep van 9 mensen naar de sumo hall gegaan. Het kaartjes kostte rond de 40 euro en we hadden de.. slechtste plekken! Moet je nagaan wat je betaald als je beneden op zo’n kussentje zit met het risico dat een man van 200 kilo op je valt…

De kaarten gelden trouwens voor de hele dag, dit is als ik het goed herinner van 10 uur s’ochtends tot 8 uur s’avonds. Natuurlijk zijn de bekende sumo worstelaars pas in de avond en worden de wedstrijden over het algemeen ook steeds beter. We waren er rond uur of 2 na school en zijn tot de avond gebleven. Omdat ik die avond nog naar de bioscoop ging kon ik helaas niet de finale wedstrijd zien.

Gelukkig was het in het begin niet zo druk waardoor we stiekem op betere plaatsen konden zitten die iets dichterbij waren. Ik vond het heel bijzonder om dit een keer mee te maken.

Er gaan heel veel rituelen voorafgaand de wedstrijd die eigenlijk binnen 10 seconden afgelopen kan zijn. Sumo worstelaars worden heel erg gerespecteerd en gezien als BJ’ers (Bekende Japanners). Sommige van hen komen ook in amusement programma’s op TV. Buiten de hall wachtte heel veel (met name oudere) mensen op bepaalde sumo worstelaars die zij toejuichen. De winnaar van vorig jaar was trouwens een Mongool, een persoon uit Mongolië ja.

Er waren dus meerdere wedstrijden en sommige waren heel saai en snel klaar. Er zaten ook hele intense wedstrijden tussen waarbij het best lang duurde voordat een van de sumo worstelaars over de rand werd geduwd. Soms zo hard dat ze dus in het publiek belanden. Een keer viel een sumo worstelaar op iemand die een vrij dure camera bij zich had. Die liep uiteindelijk weg, waarschijnlijk met een plat fototoestel.

Heel veel Japanners hebben nog nooit een wedstrijd gezien in het echt. Sumo wordt wel in het seizoen veel op TV uitgezonden. Verder kun je ook sumo zien oefenen tegen betaling en kun je heel dichtbij komen. Maar over het algemeen zijn deze dagtrips en kaartjes vrij duur. Maar mocht je de kans hebben is het zeker leuk om het een keer mee te maken. Hieronder de foto’s.

Dit bericht is geplaatst in Dagtrip, Tokyo, Vrienden met de tags . Bookmark de permalink.

3 reacties op Sumo wedstrijd in Ryogoku

 1. Bas schreef:

  Hoi Michelle,
  Wat een leuke ervaring, graag zouden wij ook naar een sumo wedstrijd willen gaan in Japan, echter kan ik nergens op internet vinden of daar ook wedstrijden zijn tussen 19 augustus 2018 en 6 september 2018. Naast de grote toernooien over het hele jaar, zijn er altijd wedstrijden die je kunt bezoeken in Ryogoku?

  Op internet is niks te vinden m.b.t. wedstrijden in Japan in de periode dat wij reizen.

  Ik hoor graag van je. Alvast bedankt.

  Groet,
  Bas

  • Michelle schreef:

   Hallo Bas,

   Bedankt voor je reactie op mijn blog! Ik heb even voor je gekeken en kon de volgende informatie vinden, in Tokyo vinden er drie toernooien plaats: januari, mei en september. Helaas zie ik dat het tournament in September precies is als je al weg bent. Wellicht is er een andere stad waar je een sumo wedstrijd kan bijwonen? http://sumo.pia.jp/en/

   Je zou ook een sumo training kunnen zien/bijwonen. Een handige website met informatie is bijvoorbeeld http://arashio.net/tour_e.html

   Er zijn ook bedrijven die tours organiseren maar deze zijn wel wat aan de prijzige kant. Ik heb even gekeken maar deze leek het goedkoopst (vanaf 2 personen of meer) https://www.hisgo.com/j1/Contents/OptionalTour/DetailOptionalTour.aspx?TourCd=TYO0480 (¥7500 is op dit moment €56 p.p.) Je kunt ook nog even zoeken op “Sumo stable” of “Sumo training Tokyo” etc.

   Ik hoop dat de informatie nuttig is en dat je toch nog iets van sumo kunt ervaren!
   Alvast een hele goede reis en veel plezier 🙂 Als je nog meer vragen hebt, wil ik die uiteraard graag beantwoorden.

   Groet,
   Michelle

 2. Pauline schreef:

  Hoi Michelle, net je kaartje ontvangen, wat lief van je. Je vader en Toon doen samen een tennistoernooi, gisteren hebben ze gewonnen, best knap nog nooit samen getennist. Wat een grappige foto van jou in de armen van de sumoworstelaar. We horen van je ouders dat je het inmiddels veel beter naar je zin hebt in Tokyo nu je aan je stage bezig bent. Gelukkig maar dat je er interessant werk mag doen.
  Lieve groeten uit Oosterhout van Toon en mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *