Nederlandse ambassade in Tokyo

23 september
2016

Inmiddels loop ik al 7 weken stage bij de logoNederlandse ambassade in Tokyo. De tijd vliegt dus het werd wel weer eens tijd voor een bericht.

Hoe, wat, waar en waarom?

Op 29 juli heb ik mijn studieperiode bij Meiji Universiteit afgerond. Tijdens deze ‘graduation ceremony’ ontvingen we een soort speciaal uitwisselingsprogrammadiploma. Het was leuk om alle uitwisselingsstudenten te zien die we ook tijdens de oriëntatie hebben gezien. Sommige hebben we in de periode helemaal niet gezien en andere elke dag (in de dorm bijvoorbeeld).

We kregen een Meiji Universiteit tas en thermosbeker. Na de ceremonie, die gelukkig niet zo lang duurde, hadden we een ‘borrel’. Het was inmiddels 7 uur s ’avonds en wat voor feestbuffet kregen we?

Koekjes, chips en popcorn. En echte proost-drankjes: Japans thee en mierzoete sinaasappelsap. Wat een feest! Ondanks dat we van de honger omvielen, was het wel leuk om iedereen voor de laatste keer te zien en foto’s te maken. De meeste studenten gingen namelijk binnen 5 dagen terug naar hun thuisland.

Een tweede onderdeel van mijn Nederlandse HBO studie Trade management gericht op Azië, is stage lopen in Azië! Nu vind ik Japan wel een prettig land en wilde ik graag hier blijven. Maar een klasgenoot heeft haar studieperiode in Japan gedaan en haar stage gaat ze in Myanmar lopen. Een vriendin heeft gestudeerd in China en loopt stage in Zuid-Korea.

Helaas is het concept ‘stage’ niet (echt) bekend bij Aziatische landen. Ik heb het al eerder over stages in Japan gehad. Een tweewekelijks meeloopprogramma bij een bedrijf is hier wel erg ambitieus waar je erg veel ervaring op doet, uh-hu.

Als je bij een Japans bedrijf aankomt met het verzoek tot een stage van vier maanden kijken ze je schaapachtig aan en van het gezicht kun je aflezen dat ze totaal niet weten wat ze die lange periode met je aan moeten. In Japan worden nieuwe werknemers gedrild als ze bij een bedrijf komen werken zodat ze na een aantal maanden precies alle stappen nemen en volgens handleidingen werken zonder eigen initiatief te tonen. Een stagiaire wordt gezien als een student die geen dril-cursus heeft gehad dus niet kan werken volgens de regels van het bedrijf. Eigen initiatief wordt hier ook niet gewaardeerd.

Gelukkig zijn er ook nog andere opties! Buitenlandse bedrijven en organisaties in Japan. Connecties zijn wel een must om binnen te komen en gelukkig heeft onze lerares goede contacten bij bedrijven en organisaties.

Bijna ieder jaar is er ook een mogelijkheid om stage te lopen bij de Nederlandse ambassade. Dit is wel een top plek waar erg veel belangstelling voor is onder mijn klasgenoten. De afgelopen jaren heeft er altijd een TMA student stage gelopen bij Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Ook veel vrienden (ouderejaars) hadden die positie en ik hoorde altijd positieve verhalen. Helaas was deze plek vergeven aan mijn klasgenoot. Maar er kwam ook een andere mogelijkheid bij politieke zaken. Deze stage klonk ook erg interessant en uiteindelijk heb ik deze stage gekregen!

Afdeling Publieksdiplomatie, Politieke en Culturele Zaken (PPC)

Van 1 augustus tot 1 december loop ik stage bij de afdeling PPC van de Nederlandse ambassade in Tokyo. Ik ben al eerder parttime begonnen omdat er tijdelijk onderbezetting was. Op mijn vrije dagen tijdens de Meiji Universiteit periode werkte ik dus al parttime.

PPC houdt zich bezig met de volgende zaken (website ambassade):
Publieksdiplomatie: het afdelingsteam onderhoudt contacten met zowel de Japanse als de Nederlandse pers en is verantwoordelijk voor publieksdiplomatie op gebieden als gender, rechten van LGBT en andere maatschappelijke thema’s die belangrijk zijn voor Nederland en waar Nederland graag in het buitenland extra aandacht voor vraagt.

Politiek: het team informeert de Nederlandse regering over politieke ontwikkelingen in en betreffende Japan en draagt Nederlandse standpunten op buitenlandpolitiek gebied in Japan uit. Het team werkt nauw samen met de Delegatie van de Europese Unie en onderhoudt een breed netwerk van contacten met de Japanse ministeries en overheidsinstellingen, denktanks, universiteiten en non-gouvernementele organisaties. Verder is deze afdeling verantwoordelijk voor inkomende bezoeken op hoog en ministerieel niveau van Nederland aan Japan en omgekeerd.

Cultuur: het team bevordert de Nederlandse cultuur in Japan en onderhoudt de contacten met het culturele veld in Nederland. Om de Nederlandse culturele sector te ondersteunen beschikt het team over een budget om een aanvullende subsidie te geven aan activiteiten zoals uitvoeringen en tentoonstellingen van Nederlandse kunstenaars.

Mijn taken
Ik heb deels de taken overgenomen van een collega die met zwangerschapsverlof is gegaan. Het takenpakket is erg divers en ik kan veel Japans gebruiken.

 • Binnenland en buitenland politieke ontwikkelingen in de gaten houden
  Ik ben begonnen met het nauw volgen van de binnenlandse politiek van Japan omdat er een nieuw deel-kabinet werd gekozen. Uiteindelijk is dit, verrassing (not), het kabinet van Abe weer geworden. Vervolgens is er ook opschudding geweest toen de keizer van Japan een uitspraak deed dat hij wel zou willen aftreden. Nadat deze onderwerpen minder belangrijk werden ben ik mij meer gaan richten op buitenland politiek. Denk hieraan de eilanden kwesties in de Oost- en Zuid-Chinese Zee, Japan en Zuid-Korea troostmeisjes onenigheid en Noord-Korea met rakketten gericht op Japan. Rusland en Japan hebben soms ook nog wat bonje maar deze relatie wordt steeds beter. Uiteindelijk zal ik ook een bericht gaan schrijven gericht aan het ministerie met onderzoek en de ontwikkelingen tussen Japan en een bepaald onderwerp. Dit wordt nader bepaald.
 • Sociale media (beleid)
  Ook ambassades maken steeds meer gebruik van sociale media om mensen te bereiken. Ik help bij het schrijven van berichten (in het Japans) voornamelijk voor cultuurevenementen. We gaan een stapje verder om een nieuw beleid te implementeren om sociale media succesvoller te maken. Ik heb een klein onderzoek gedaan en meegeschreven aan dit document.
 • Interne en logistieke taken
  Interne en logistieke taken variëren heel erg. Ik help mee met het schrijven van e-mails aan partners of geïnteresseerden van de algemene inbox. Voor deze taak moet ik perfect Japans kunnen en schrijven in Keigo (敬語). Dit is zeer formeel Japans wat ik nog niet heel goed beheers, maar ik boek veel vooruitgang! Mijn Japanse collega’s zijn erg te spreken over de kwaliteit die ik lever. Dit geeft mij wel meer vertrouwen. Ik laat het overigens wel controleren.Soms komen er ook specifieke verzoeken van Japanse bedrijven / organisaties over bijvoorbeeld vragen over politieke zaken waar ik mij dan in verdiep.Verder worden er ook lunch meetings en seminars georganiseerd door de ambassade of worden we uitgenodigd. Het gaat voornamelijk om connecties opdoen, kennis delen en nieuwe perspectieven krijgen over bepaalde onderwerpen. De ambassade werkt nauw samen met de EU delegatie in Tokyo waar ik ook een keer aanwezig mocht zijn. Ik vind deze bijeenkomsten erg interessant. Ik maak gemakkelijk contact met andere en kan over veel meepraten. Het geeft mij wel energie om in contact te zijn met andere in plaats van 8 uur achter mijn bureau zitten. Misschien moet ik full-time netwerker worden? Suggesties voor interessante banen en bedrijven zijn welkom!Tijdens deze meetings kun je niet aankomen zonder visitekaartje. Dus ik heb mijn eigen Engels/Japanse visitekaartjes. Ik heb geen titel want Japan is zeer hiërarchisch dus de titel ‘stagiaire’ zou in mijn nadeel kunnen werken. Ik moet zeggen dat diplomaten erg goed zijn getraind om de visitekaartjes op een Japanse manier uit te wisselen, met twee handen geven en ontvangen. Ik moet zeggen dat het een speciale vaardigheid vereist die ik nog niet helemaal vlekkeloos beheer, maar hey ik ben stagiaire dus het wordt mij niet hard afgerekend.

Werken op de ambassade is wel een hele nieuwe wereld voor mij. Het werk is interessant omdat je dus vanuit een Nederlands perspectief op Japan kijkt. Ik kan bijzondere en leuke mensen ontmoeten en op plekken komen waar je anders niet snel zal komen. Zo was ik op de pers conferentie van de nieuwe gouverneur van Tokyo, mevrouw Yuriko Koike. En binnenkort mag ik naar de openingsceremonie van de House of Councillors (Hogerhuis), waar ook de keizer aanwezig is?!

In oktober komt minister Schippers met delegatie waar ik ook zal moeten helpen met logistieke aspecten en waarschijnlijk netwerk evenementen. Er zijn ook andere interne zaken zoals de veranderde systemen en archivering wat ook moet gebeuren. Dit beschouw ik meer als klusjes.

Collega’s

Bij PPC werken ongeveer 8 mensen. Waarvan twee Japanse vrouwen. Ik praat met hen in het Japans of Engels en soms e-mail ik ook in het Japans. Met mijn Nederlandse collega’s praat ik over het algemeen Nederlands en wanneer er niet-sprekende collega’s zijn spreek ik Engels. Ik moet zeggen dat de schakeling niet moeilijk is maar soms kom ik wel beter op woorden in het Nederlands dan in het Engels. Toen ik thuis kwam van mijn high school uitwisseling had ik best moeite om op Nederlandse woorden komen, omdat ik het nauwelijks gebruikte. Dat is dit keer anders.

Ik zit op dit moment met twee Nederlandse mannelijke collega’s op de kamer. Ze zijn beide in de 30 dus vrij ‘jong’ in de ambassade. Binnenkort komen er twee vrouwelijke Nederlandssprekende collega’s ons versterken. Maar mijn feedback is dat ik iets minder moet praten, dus nu luister ik vaak radio en muziek om mij een beetje af te sluiten anders raak ik afgeleid.

In de ambassade werken redelijk wat Japanse lokale staff. Ook zijn er een aantal Japanssprekende Nederlanders.

Laatst had een van deze collega’s een borrel georganiseerd voor de yacht club waar hij bij zit. Ik en Amber waren niet eens van plan mee te eten of vol gegoten te worden met drank maar het was wel gezellig! Ze vonden het heel leuk dat wij ‘Nederlandse meisjes’ even langskwamen.

Full time aan het werk

Het is wel wennen om full time aan het werk te zijn. Ik begin om 8 uur en dan verzorg ik het nieuwsoverzicht voor 9 uur. Ik neem een uur pauze en deze besteed ik buiten de deur (lunch is best goedkoop), iets van de convenience store (soort mini supermarkt) of thuis. Ik ben dan om 5 uur klaar en dat is wel lekker omdat ik op deze manier ook nog wat aan mijn avond heb.

Thuis eten? Ik woon niet meer in de dorm van Shinkoiwa. Maar mijn huidige woonsituatie is een beetje gek. Omdat ik wist dat ik niet in de dorm kon, en voornamelijk niet wilde, blijven ging ik op zoek naar een nieuwe kamer in de buurt van de ambassade. Helaas is dit een hele dure gemeente waar een kleine kamer in een share house (gedeeld huis met ongeveer 10 anderen) rond de 650 euro per maand kost. Ik had een mooi share house gevonden en deze kamer gereserveerd. Ik kon namelijk naar de ambassade lopen vanuit deze plek.

Tot dat mijn schoolgenootje (1 jaar boven mij, die stage liep op de ambassade) en vriendin met een vrij bijzonder voorstel kwam. Zij woonde namelijk tijdelijk een maand bij de vice ambassadeur en zijn vrouw op het erf van de ambassade. De vrouw van de vice ambassadeur is Indonesisch en zij verzorgt vaak de catering voor evenementen op de ambassade, vandaar de sate! Ook maakt ze vaak eten met rode pepers, dat is wel even wennen..!
Ze vroegen of ik bij hun wilde wonen voor mijn gehele stageperiode. Er zijn namelijk drie appartementen in het kantoor (vrij groot kantoor trouwens) beschikbaar voor Nederlandse medewerkers van de ambassade. Deze appartementen zijn gigantisch groot voor Japanse begrippen en de vice ambassadeur zijn kinderen allang uit huis. Er zijn dus meerdere kamers over die gebruikt worden voor bijvoorbeeld logees. Er is ook een klein kamertje (drie keer de grootte van de share house kamer) die ze graag beschikbaar wilde stellen voor mij om daar te wonen. Het is eigenlijk een dubbelkamer, waar in de ene kamer mijn bed staat en in de andere kamer een bureau en kasten voor kleding. Ik heb ook een eigen badkamer met WC.

De vice ambassadeur en zijn vrouw hebben ook een Japanse Hokkaido mix hond (lijkt beetje op die Hachiko hond van die hele zielige film met Richard Gere). Ze gaan alleen soms ook naar het buitenland en ook voor een langere tijd naar Nederland, dus ik pas op die momenten op de hond. De hond heet Yuki.

Het is wel heel bijzonder om op het erf van de ambassade te wonen. Er is namelijk een bewaker en een groot hek. Er is zelfs een buitenzwembad aanwezig. Maar deze is niet verwarmd dus een beetje koud. Ik had nooit verwacht dat ik op de ambassade ging wonen. Daarom kan ik ook thuis eten als ik dat wil. Het is een ontzettend gastvrij en lief aanbod dus ik ben ze erg dankbaar.

Omdat ik voor de Nederlandse ambassade werk krijg ik ook een stagevergoeding wat wel heel fijn is in een redelijk dure stad (voor boodschappen, lunch, reizen etc.). Ik heb ook ongeveer 6 vakantiedagen! Ik ben van plan om deze te gebruiken in november als ik nog twee steden wil bezoeken in de buurt van Tokyo, o.a. Nikko en in de buurt van Mt. Fuji. Ook kan ik deze dagen gebruiken als ik een dagje vrij wil.

Na stage

Begin december ga ik naar terug naar Nederland. Ik kijk er eigenlijk best wel naar uit! Mijn Japan jaar is niet vlekkeloos begonnen en ik moet zeggen dat ik redelijk wat tegenslagen heb gehad. Ik weet niet of het ligt aan mijn verwachtingen of dat ik gewoon pech heb gehad. Het is in ieder geval jammer maar gelukkig doe ik leuke dingen (veel met Amber, mijn maatje die ook op de ambassade stage loopt maar andere sectie)!

Waar kijk ik het meeste naar uit? Ik kijk uit naar ‘thuis’, bij familie, mijn kat en waar ik gewoon kan doen en laten wat ik wil. Ik heb nog een maand voordat school weer begint dus ik kan heerlijk uitrusten, leuke dingen doen en mijn moeders verjaardag vieren! Ik kijk ook uit naar lekker eten en fruit. Boodschappen doen is hier gewoon duur en de porties zijn minimaal in vergelijking wat je ervoor betaald (vlees, groente, fruit).

Tokyo is een geweldige stad, er is altijd wat te doen en de restaurants zijn goedkoop. Helaas zijn de meeste (Japanse) vrienden druk vanwege werk.

Dit bericht is geplaatst in Stage, Tokyo met de tags , . Bookmark de permalink.

11 reacties op Nederlandse ambassade in Tokyo

 1. Bas Meijerink schreef:

  Hallo Michelle,

  Wat geweldig om jouw ervaringen in Japan allemaal te lezen. Ik volg zelf de master sportbeleid en sportmanagement aan de uu en ik ga met een honoursprogramma naar Japan deze zomer. Zoal jij misschien ook wel weet vinden de Olympische Spelen in 2020 in Japan plaats en ik zou hier graag aan willen bijdragen. Heb je enige idee of de ambassade vrijwilligerswerk heeft rond die periode wat te maken heeft met de spelen? Ik spreek trouwens geen Japans helaas.

 2. Marianne schreef:

  Hoi Michelle,

  Sorry om zomaar als vreemde een reactie achter te laten maar het was leuk om over jouw ervaring bij de Nederlandse ambassade in Japan te lezen.
  Zelf zou ik daar namelijk ook graag stage willen lopen!
  Daarom vroeg ik mij af of je misschien wat tips hebt voor mij, wat ze belangrijk vinden of waardoor ik zal opvallen?

  Groetjes,
  Marianne

  • Michelle schreef:

   Hee Marianne,

   Ik vind het super leuk dat je een berichtje achterlaat op mijn site. Met mijn verhalen wil ik graag anderen inspireren en informeren 🙂 Sorry dat het zolang duurde voordat ik bij je terug kom.
   Wat betreft stages kun je kijken of er op deze site: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/japan/over-ons/vacatures-en-stages stageplaatsen vrij zijn. Ik zou ook zeker een bericht sturen ook al zijn er geen plekken beschikbaar.

   Wat betreft tips staat op de site dat er een voorkeur is voor mensen die de Japanse taal beheersen of aantoonbare kennis hebben met de thema’s die belang zijn voor een stage. Ik zat zelf op de publieksdiplomatie, politiek en cultuur afdeling dus daar bijbehorende thema’s.
   Wat verder belangrijk is, is wat jij bijdraagt aan de ambassade. De ambassade is natuurlijk een vertegenwoordiging van Nederland, dus het is niet belangrijk hoe leuk je Japan vindt.

   Ik hoop dat deze tips je wat helpen! Veel succes !

   Groetjes,
   Michelle

 3. Bonny schreef:

  Hoi !

  Echt supergaaf dat je stage loopt aan de ambassade!

  Ik ben zelf woonachtig in Japan en ik wil mij ook aanmelden voor een stage.
  Het is me alleen onduidelijk van wanneer tot wanneer de stages lopen.
  Op de homepage van de ambassade staat dat er stages zijn in de eerste en in de tweede helft van het jaar. Kun je me misschien vertellen in welke maand de stages respectievelijk beginnen?

  • Michelle schreef:

   Hi Bonny,

   Bedankt voor je berichtje. De meeste stages bij de ambassade zijn 6 maanden en beginnen in de eerste (januari) en tweede (juli) helft van het jaar. Maar ze zijn flexibel en het afhankelijk van de drukte en plannen. Meestal als er een plek vrij komt wordt dit op de website vermeldt. Je kunt altijd een berichtje sturen naar de ambassade voor meer informatie hierover.

   Groetjes,
   Michelle

 4. Susan schreef:

  Wauw Michelle wat een mooie stageplek!
  Leuk om te lezen wat je doet!! Ik hoop je in december te zien! ? susan

  • Michelle schreef:

   Dankjewel voor je berichtje! 🙂 Ik kijk er ook uit om jullie weer te zien! Luna zal wel groot geworden zijn. Af en toe pas ik op twee Nederlandse meisjes op in Tokyo dus als ik terug ben kan ik ook keer oppassen op Luna, nu heb ik ervaring 😛 Groetjes, Michelle

 5. Iris schreef:

  Wat een toffe stage heb je, en geluk met die kamer! Ik heb ook zin om weer naar Nederland te gaan. Vooral het eten van pizza en bruin brood mis ik ;). Super leuke blog!

  • Michelle schreef:

   Ohhh pizza en bruin brood is inderdaad heel lekker! Hoe is in Myanmar? Heb je het naar je zin? Ben benieuwd naar je verhalen als we elkaar weer zien in Nederland! Veel plezier en nog even volhouden he 🙂

 6. Marta walther-veraart schreef:

  Wat leuk om weer iets van je te lezen en wat fijn dat je het zo naar je zin heb, nog heel veel plezier in japan en tot ziens als je weer thuis kom. Groetjes uit waddinxveen xxxxxxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *