Ultra Japan

19 september
2016

16-09-19-12-49-35-188_decoDay 1: 17 September 2016

ULTRA JAPAN! Een kleine droom die uitkomt. Ieder jaar kijk ik uit naar de Ultra sets van ULTRA Miami om te luist… Oh even voor de mensen die minder bekend zijn met de term ‘Ultra’.

Ultra Music Festival (UMF) is een 3-daags festival met elektronische muziek, dat jaarlijks in maart wordt gehouden in Miami. Het festival werd opgericht in 1999 en genoemd naar het album Ultra van Depeche Mode. Ultra heeft over de hele wereld festivals, die worden gehouden in: Ibiza, Buenos Aires, São Paulo, Santiago, Seoul, Kaapstad, Johannesburg en… Tokyo!

De kaarten gingen al vroeg het jaar in de verkoop en waren al snel ‘uitverkocht’. Omdat ik op dat moment nog niet wist of ik kon had ik geen kaarten gekocht. Zoals de meeste van jullie weten heb ik weer contact met Kanji na een ‘pauze’ van een paar maanden. Hij zei dat er op 5 september nog voor het laatst kaarten beschikbaar waren en had twee kaarten gekocht omdat hij nog nooit naar een muziek festival is geweest. Ik ben al vaker geweest en hij was altijd best jaloers. Maar naar Ultra ben ik nog nooit geweest!

Ik ben naar twee dagen van de drie geweest. Ik zal beide dagen beschrijven met foto’s.

De eerste dag was 17 september, op zaterdag. Ik ben samen met Amber om één uur vertrokken naar Odaiba waar het festival werd gehouden. Op filmpjes zie je altijd dat iedereen vlaggen meeneemt dus dat leek mij ook leuk! Er zijn veel Nederlandse DJ’s dus het was ook een soort aanmoediging. Ik vroeg of mijn moeder twee lichtgewicht vlaggen van de action wilde opsturen en deze kwamen gelukkig op tijd aan!

We kwamen om twee uur aan en het was ontzettend druk. Er stond een gigantische rij voor de ingang dus we moesten lang wachten. Niet wetende waar de rij precies begon zijn wij een beetje brutaal onbedoeld voorgedrongen.

Gelukkig was de parade al begonnen. Japanners kleden zich namelijk uitgedost voor een evenementen. Amber en ik hadden dit al gezien op de aftermovie van 2015. Vooral groepskleding of koppelkleding is erg populair. Dit kan met extreem veel (tijdelijke) tattoo’s, vlaggen, kleurrijk haar/kleding, traditioneel Japanse kleding of zo bloot mogelijk. Over Japanners wordt gezegd dat ze niet graag bloot laten zien, maar dat geldt niet voor Ultra!

Ik zelf was dus in Nederlandse stijl met een oranje T-Shirt en een vlag. Ik had samen met Amber zwarte glitter kattenoortjes gekocht bij de Forever21 zodat mensen begrepen dat we bij elkaar hoorden. En dan konden we elkaar makkelijk vinden in de mensenmassa. Ik hoor je denken, maar jullie zien er toch heel anders uit? … Ultra Japan trekt veel buitenlanders aan die studeren, werken of gewoon op vakantie zijn. Ook waren er veel Amerikaanse militairen die zijn gestationeerd in Japan.

Het Ultra Park is een heel groot buitenterrein op Odaiba. Het is ontzettend groot met drie podia. Vanaf het station kon je de muziek al horen en vanaf een soort viaduct kon je ook meegenieten. Ultra-gangers waren goed te herkennen aan hun outfit.

De enige Nederlandse DJ die speelde die dag was W&W. Die wij helaas hebben gemist omdat we heel lang in de rij moesten staan. We hebben toen maar een drankje gekocht en KIP! Ik vond de prijzen eerlijk gezegd meevallen met wat ik verwachtte. De WC’s was wel een groot drama, er was maar 1 plek voor de WC’s met alleen maar Japanse versies van de Dixi. Dit is een hurk-dixi. Maar gelukkig was er wel altijd toilet papier en wasbakken om je handen te wassen.

We gingen na het toilet bezoek richting main stage waar we ook lang moesten wachten. Er waren grote niet-Japanners ‘crowd managers’ die zorgde voor een veilige doorgang naar main stage. Ondanks dat vrouwen niet altijd een goede positie hebben in Japan zijn er ALTIJD ‘Only-women’ plekken aanwezig in uitgaansgelegenheden, Ultra was geen uitzondering! Deze vrouwenplek was zelfs redelijk dichtbij de voorkant van main stage. Het veld was verdeeld in vakken met ’tussenschotten’ voor de verdeling van het publiek. Zonder een woord te wisselen zijn ik en Amber over het hek van women-only naar ‘gemengd-publiek’ gesprongen en toen stonden we vooraan bij Kygo! Helaas was deze act ook bijna afgelopen. Kygo werd gevolgd door DJ Snake. Japanners zijn mega-fan van DJ Snake door zijn samenwerking met Justin Bieber. Hoe vind ik DJ Snake? Ik vond het een beetje kut muziek. Na DJ Snake kwam DEADMAU5. Ik kende zijn naam maar niet, maar ik verwachtte iets van main stream muziek met veel van die irritante deuntjes zoals bij DJ Snake. Maar in tegenstelling! Het was juist progressive house, electrohouse en trance! Het was een super set en ik heb genoten. Helaas hebben we het vuurwerk gemist omdat we vooraan stonden! …

Toen het afgelopen was hadden ik en Amber ontzettend veel dorst. We stonden vooraan dus we konden niet ‘even een drankje kopen’. We wilde dus na de set flesje water zoeken. Nou dat ging mooi niet door want het was om 21:00 afgelopen, alle bars en eettentjes waren gesloten en meteen na de set werd iedereen vriendelijke verzocht om geduld en het veld te verlaten. We konden alleen nog naar de WC.

Gelukkig stond er naast het Ultra Park een groot warenhuis met food-court waar ze gratis water weggaven. Heel de foodcourt was gevuld met mensen van Ultra en het was ontzettend druk.

We wilde die avond nog naar AgeHa, de grootste uitgaansgelegenheid van Japan, omdat we op de gastenlijst stonden voor Dyro, een Nederlandse DJ die naamsponsering kreeg van de Nederlandse ambassade. Helaas waren wij helemaal kapot en zijn we uiteindelijk lekker in ons bedje gekropen.

 

Day 3: 19 September 2017

Maandag, National Holiday, maar niet op de ambassade! Dus deze dag had ik speciaal vrij genomen. Kanji en ik vertrokken vroeg naar Odaiba omdat ik geen zin had om weer in de rij te staan.

Gelukkig was het een stuk rustiger. Aangekomen op het terrein wilden we graag een foto maken bij het Ultra Park bord. We moesten in de rij staan, de favoriete bezigheid van de Tokyo-er. Toen we in de rij stonden werden we er al snel door Ultra TV eruit gepikt omdat we een vlag hadden. Kanji had speciale plak-tattoos gekocht van de Nederlandse en Japanse vlag die we op onze wang hadden geplakt.

We werden uitgenodigd om deel te nemen aan het begin spotje van Ultra TV. Alle mensen met vlaggen werden verzameld om de diversiteit te laten zien. We moesten een paar keer juichen en gek doen. Toen we weer terug de rij in wilde hoorde ik ineens iemand Nederlands praten dus ik draaide mij om en het was de fotograaf. Hij is een bekende EDM-fotograaf en reist ook vaak met Martin Garrix. De presentatrice van Ultra TV zei dat we via facebook haar een bericht moesten sturen als ik een vraag voor Martin Garrix had. Ik vroeg wat nou een originele vraag zou zijn. Ik heb uiteindelijk de vraag “How do you feel when you see dutch people on a festival. By the way I am Dutch.”. Mijn vraag werd uiteindelijk gesteld en mijn vader heeft het live kunnen zien op Ultra Live ! Zijn antwoord: “×+ I am always proud to see them”. Zo gaaf!

Deze dag speelde Martin Garrix en sloot Tiesto het festival af. Andere grote DJ’s: Thomas Jack, Jauz, Marsmellow, Nero, Dubfire.

Het was heel druk bij main stage en ik wilde wel graag Martin Garrix zien. Ik had hem eerder op het Sziget Festival in Budapest al live gezien en zijn shows zijn geweldig! Uiteindelijk stonden we vooraan. Helaas werd er wel veel geduwd en getrokken dat ik soms echt benauwd werd. Als in Nederland de situatie gevaarlijk dreigt te worden grijpt de crowd management meteen in door mensen eruit te halen die vervelend doen. Helaas in Japan werd dit helemaal niet gedaan en zagen de crowd managers voor het podium er erg fragiel uit.

In de middag begon het helaas heel erg te regenen. Ik had al een regenjas uit voorzorg gekocht maar het was ook nog eens heel warm. Dus in mijn plastic regenjas werd het net zo nat als buiten.

We hebben wel genoten van de shows. Toen Tiesto’s show begon zijn Kanji en ik naar achteren gegaan waar we wat hebben gedronken en gekeken naar de show en het vuurwerk. Het was achterin veel rustiger en veel meer ruimte. Helemaal zeiknat geregend maar het was het waard!

Het was Kanji’s eerste festival en hij vond het helemaal geweldig. Ik ben al eerder naar festivals geweest en hij kon zich er altijd maar weinig bij voorstellen. Voor Japanners zijn dit soort evenementen echt uitlaatkleppen om even helemaal los te gaan. De sfeer was buiten het trekken en duwen om heel goed en iedereen is elkaars vriend op zo’n festival. Het was een hele mooie ervaring!

Ultra is gewoon qua muziek een van de mooiste EDM festivals. De DJ’s presenteren hier hun nieuwe sets en muziek.

Dit bericht is geplaatst in Dagtrip, Holiday, Tokyo, Vrienden met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Ultra Japan

  1. Pingback: Odaiba en Oedo Onsen | Michelle in Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *